ertnews.gr

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Διεθνή, περιφερειακά και θέματα διμερούς συνεργασίας στη συνάντηση Λαβρόφ-Δένδια

18/02 11:24
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Διεθνή, περιφερειακά και θέματα διμερούς συνεργασίας στη συνάντηση Λαβρόφ-Δένδια

(Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Οι προσεγγίσεις της Μόσχας και της Αθήνας σε βασικά ζητήματα είναι ταυτόσιμες. Τα κράτη μας τάσσονται υπέρ της διευθέτησης των συγκρούσεων αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, αυστηρά σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών  για την σημερινή συνάντηση των υπουργών Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκου Δένδια.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι προβλέπεται ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις ρωσικές προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Στην ατζέντα είναι επίσης η διευθέτηση του Κυπριακού, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τα Βαλκάνια και την Υπερκαύκασο. Θα αναλυθεί η αλληλεπίδραση των χωρών μας σε πολυμερείς πλατφόρμες, κυρίως σε ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΣΕΠ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προβλέπεται επίσης  να συζητηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών που κατέληξαν ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης στις συνομιλίες στο Σότσι στις 8 Δεκεμβρίου.2021., καθώς και ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν κατά τη διάρκεια τακτικών επαφών με τον επικεφαλής του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου (η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία έγινε στις 22 Δεκεμβρίου2021.).

Μεταξύ των τομέων προτεραιότητας είναι το εμπόριο και οι επενδύσεις, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η διασφάλιση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών.

Το ρωσικό υπουργείο κάνει εκτενή αναφορά στον τακτικό πολιτικό διάλογο των δύο χωρών και στις διμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας στην Ελλάδα, παρέχοντας πάνω από το 40% των αναγκών της σε «μπλε καύσιμα». Επίσης αναφέρεται στην  πρόσθετη συμφωνία  που υπεγράφη για την υπολογιζόμενη έως το 2026. σύμβαση μεταξύ της Gazprom Export LLC και της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ με αμοιβαία επωφελείς όρους για περαιτέρω προμήθειες φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version