Προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο η Ελλάδα – Νέες απειλές από τον Ερντογάν (video)

Την συνήθη τακτική των προκλήσεων ακολουθεί η Τουρκία, με νέες απειλές, δια στόματος τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ για την ανατολική Μεσόγειο και τα νησιά. “Στη γείτονα γνωρίζουν πολύ καλά τις κόκκινες γραμμές μας”, είναι το μήνυμα που στέλνει στην Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας.

Η Αθήνα στέλνει το μήνυμα πως ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών, σταθερή στις θέσεις που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρεται σε συνέντευξή του στα “Παραπολιτικά” στις σχέσεις με τη γείτονα. “Επιβεβαιώθηκε ότι έχουμε διαμετρικά αντίθετες θέσεις επί ιδιαίτερα σημαντικών ζητημάτων […] Έγινε, μεταξύ άλλων, αναφορά στο περιβόητο “casus belli”, στο παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στις παραβιάσεις της κυριαρχίας”. Παράλληλα, τονίζει ότι εφόσον η Τουρκία επιστρέψει σε προκλητική συμπεριφορά, όπως έκανε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, τότε το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι.

Την ίδια ώρα, στην προκλητική ρητορική επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος, δηλώνοντας ότι το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” θα ξεκινήσει σύντομα γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Στις διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επανήλθε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. “Όπως λέμε πάντα, είμαστε υπέρ του να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της γεωγραφικής περιοχής με τις γύρω χώρες με τρόπο δίκαιο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και να οικοδομήσουμε μαζί ένα ειρηνικό και ευημερούν μέλλον”, σημειώνει.

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν θα έχει το επόμενο διάστημα ο Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος, ερωτηθείς για το εάν η Τουρκία θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος, σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα ανοιχτών συζητήσεων.
“Το ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα για να αντιμετωπιστούν σταθερές ανησυχίες που υπάρχουν, όπως έχουμε δει για παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο με τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Τη συνέχιση του διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας χαιρέτισε ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, Θάνο Ντόκο, με τους δύο άντρες να επικροτούν τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ. Παράλληλα, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, σε επικοινωνία της με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, επανέλαβε τη δέσμευση Μπάιντεν για το κυπριακό, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επιμέλεια: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος