Πρόκληση Ερντογάν: Ιεροσπουδαστήριο μουσουλμάνων δίπλα στην Αγία Σοφία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρόλος του ειρηνοποιού διαμεσολαβητή που διεκδικεί, ουδόλως εμποδίζουν την Τουρκία να συνεχίσει τη συνήθη προκλητική στρατηγική της στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά το κρεσέντο παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, ο Ερντογάν προχωρεί στην κατασκευή του ιεροσπουδαστηρίου μουσουλμάνων δίπλα στην Αγία Σοφία.

Την επιχείρηση της πλήρους ισλαμοποίησης της Αγίας Σοφίας ολοκληρώνει ο Ταγίπ Ερντογάν, ανοικοδομώντας ακριβώς δίπλα από το χριστιανικό μνημείο το ιεροσπουδαστήριο των μουσουλμάνων, τον λεγόμενο μεντρεσέ. Είχε προηγηθεί πριν από λίγες εβδομάδες, η τέλεση της προσευχής για το Ραμαζάνι, 88 χρόνια μετά την τελευταία φορά που ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για θρησκευτικούς σκοπούς.

Σήμερα, που ο δυτικός πολιτισμός και ο τρόπος ζωής εισβάλλουν σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας διατηρώντας την αρχική μας ταυτότητα, αναφέρει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν μάλιστα κατηγόρησε εμμέσως το τουρκικό κοσμικό κράτος και τον Κεμάλ Ατατούρκ ο οποίος είχε μετατρέψει το σπουδαίο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα σε μουσείο το 1935. Εσωτερική πολιτική σύγκρουση μεταξύ των ισλαμιστών του ΑΚΡ και των κεμαλικών του CHP είχε ξεσπάει τον Ιούλιο του 2020 όταν η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί.

Δυστυχώς, η νοοτροπία που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο από την αρχική της ταυτότητα, δεν μπορούσε να ανεχθεί ούτε αυτό το έργο, είπε ακόμα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Κρεσέντο τουρκικών παραβιάσεων – Ψύχραιμη η αντίδραση της Αθήνας

Την ίδια στιγμή στο μπαράζ των υπερπτήσεων, παραβιάσεων και παραβάσεων που προχωρά τις τελευταίες ημέρες η τουρκική πολεμική αεροπορία απαντά η Αθήνα, με πυξίδα τη νομιμότητα και την ψυχραιμία.

Η χώρα μας όπως πάντοτε αντιμετωπίζει με τον τρόπο που πρέπει ν’ αντιμετωπίζει και στο επίπεδο του πεδίου και σε επίπεδο διπλωματικό αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η τουρκική αναθεωρητική στάση και προκλητικότητα αφενός προκαλούν δυσμενείς εντυπώσεις για τη συνοχή της Συμμαχίας, αφετέρου αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες, σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Φλώρος Α/ΓΕΕΘΑ.

Εάν η Τουρκία θέλει να συνομιλεί για τα ενεργειακά με την Λευκωσία θα πρέπει πρώτα ν’ αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία διαμηνύει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος