Παυλόπουλος: Έχουμε ιστορική ευθύνη να σταθούμε απέναντι στα μορφώματα λαϊκισμού, ρατσισμού και ναζισμού

«Έχουμε ιστορική ευθύνη και αντίστοιχο ιστορικό χρέος, ιδίως ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών, να σταθούμε απέναντι στα μορφώματα λαϊκισμού που αναπτύσσονται σε χώρες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να τους αποδείξουμε ότι “δεν θα περάσουν”», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη των 4.100 αιχμαλώτων Ιταλών στρατιωτών θυμάτων του ναυαγίου του «ΟRIA», που χάθηκαν τον Φλεβάρη του 1944 στον Σαρωνικό.

«Η λήθη σβήνει την ιστορία και τότε αυτή παύει να διδάσκει. Αποτέλεσμα οδυνηρές και τραγικές επαναλήψεις. Είναι ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στο σκοτεινό  φασιστικό παρελθόν που ξαναβγαίνει από το αβγό του φιδιού» είπε.

Στις ακτές του Χάρακα απέναντι από τη νησίδα Πάτροκλος, Έλληνες και Ιταλοί κάτοικοι και αξιωματούχοι τίμησαν τη μνήμη των περίπου 4100 Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου που παραδόθηκαν στους Γερμανούς ναζί. Στοιβάχτηκαν στο μικρό για τις περιστάσεις πλοίο «ORIA» προκειμένου να μεταφερθούν από τα Δωδεκάνησα στον Πειραιά. Το ναυάγιο, ένα από τα μεγαλύτερα στα ναυτικά χρονικά, ήταν η κατάληξη της, στα όρια της προμελετημένης εγκληματικής ενέργειας, των Γερμανών ναζί.

Ο κ. Παυλόπουλος  ακολούθως κατέθεσε στεφάνι και στο Μνημείο των 17 Ελλήνων εκτελεσμένων από τους ναζί στην Πλατεία των Λεγραινών.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Χ. Ρουμελιώτη

Σχετική είδηση: Το τραγικό ναυάγιο του «‘Ορια» στις 12 Φεβρουαρίου 1944

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος