ertnews.gr

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Γ. Σταυρόπουλος

04/04 16:10
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Γ. Σταυρόπουλος

EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ανακοίνωσε ο δικαστικός Γιώργος Σταυρόπουλος, κάνοντας λόγο για τη «μόνη αξιοπρεπή αντίδραση στην απαξίωση της ΕΕΔΑ και εμού προσωπικά ως εκλεγμένου προέδρου του Εθνικού Θεσμού Δικαιωμάτων». Στην Ολομέλεια το θέμα της παραίτησης του προέδρου της ΑΔΑΕ.

«Τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν ιεραρχούνται»

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Σταυρόπουλος κάνει λόγο για «καίριο πλήγμα» στην ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να προσθέσει στη σύνθεση της Ολομέλειας πέντε μέλη από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και δύο επιπλέον μέλη από την κοινότητα των Ρομά, «κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μία ψήφο στην Ολομέλειά της». Επίσης, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση προχώρησε τη νομοθέτηση «χωρίς δημόσια διαβούλευση» και χωρίς να ενημερωθεί η ΕΕΔΑ.

«Τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν ιεραρχούνται. Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και προστατεύονται ισότιμα όταν προσβάλλονται. Η κοινότητα των Ρομά φυσικά πρέπει να εκπροσωπείται στην ΕΕΔΑ, όπως και η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Ως προς την πρώτη αλλά και ως προς τη δεύτερη κοινότητα, η ΕΕΔΑ έχει ήδη συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη των προβλημάτων τους, προβάλλοντας, με επιστημονικές εργασίες αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις, την ανάγκη άμεσης επίλυσής τους, υποστηρίζοντας, συχνά, τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η υπερβολικά μεγάλη, όμως, ευνοϊκή μεταχείρισή τους σε βάρος όλων των άλλων υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου προσβάλλει τους δεύτερους, αλλά και υποβαθμίζει το κύρος της ίδιας της Εθνικής Επιτροπής, αλλοιώνει άκριτα τη σύνθεσή της και θίγει την ανεξαρτησία της», σημειώνει.

Επίσης, χαρακτηρίζει την παραπάνω κυβερνητική ενέργεια ως «τελευταία πράξη μιας αδιάφορης και συχνά απαξιωτικής στάσης των εκπροσώπων της Εκτελεστικής Εξουσίας απέναντι στην ΕΕΔΑ, με ελάχιστες, μόνο, λαμπρές εξαιρέσεις» και παραθέτει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός, όπως ο περιορισμένος προϋπολογισμός, το ελάχιστο σε αριθμό επιστημονικό προσωπικό, οι συνθήκες στέγασης και η χορήγηση μόλις 40 ευρώ το μήνα για κάθε μέλος της ΕΕΔΑ που μετέχει στην Ολομέλεια.

Στη Βουλή η παραίτηση Σταυρόπουλου

Θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, η παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΑΔΑΕ), όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την απόσυρση των «επίμαχων διατάξεων» που οδήγησαν στην παραίτηση του κ. Σταυρόπουλου και ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν το έκανε δεκτό.

Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε πως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία κάνει λόγο για παραβίαση των Αρχών των Παρισίων.

«Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και συμπλήρωσε: «Οι Αρχές των Παρισίων λένε κάτι απλό, ότι η σύνθεση της Επιτροπής πρέπει να καθoρίζεται με συνταγματική ή νομοθετική διάταξη για να υπάρχει εγγύηση ανεξαρτησίας. Δεν καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά μέσα από τη νομοθετική διαδικασία».

«Η διεύρυνση της ΕΕΔΑ κρίθηκε αναγκαία προκειμένου τα κοινωνικά υποκείμενα που υφίστανται τεράστιες διακρίσεις να εκπροσωπούνται από τα ίδια και όχι από κάποιον ειδικό τεχνοκράτη», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Είχε προηγηθεί αναφορά στην παραίτηση του προέδρου της ΕΕΔΑ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος μίλησε για τον ευεργετικό ρόλο της ΕΕΔΑ στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και στις σημαντικές εκθέσεις της.

«Είναι πολύ περίεργο να γίνεται αναφορά σε βίαιη παρέμβαση στη σύνθεση της ΕΕΔΑ τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει την διεύρυνση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, με όλες τις εγγυήσεις που αυτή έχει», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας ότι πρέπει να εκπροσωπηθούν στην ΕΕΔΑ και ομάδες ανθρώπων που υφίστανται διακρίσεις.

ΝΔ: Επιχειρούμενη θεσμική απαξίωση

Με την παραίτησή του, ο κ. Σταυρόπουλος «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην επιχειρούμενη θεσμική απαξίωση του βασικού ανεξάρτητου συμβούλου της πολιτείας στο πεδίο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Ν. Παναγιωτόπουλος.

Όπως επισημαίνει, «η συμμετοχή της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και των ΡΟΜΑ στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι αυτονόητη. Όχι όμως με τον τρόπο που την επέβαλε η κυβέρνηση διαστρεβλώνοντας την ισόρροπη εκπροσώπηση στη σύνθεσή της και θίγοντας έτσι την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας που είναι ένα από τα θεμέλια Δημοκρατίας».

«Η αλλαγή της σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, χωρίς καμία διαβούλευση και εν αγνοία του ίδιου του θεσμικού οργάνου, συνιστά παρέμβαση μιας ολοένα και πιο αυταρχικής εξουσίας στην ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΕΔΑ, που υποβαθμίζει καταλυτικά το θεσμικό της κύρος», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν βλάπτει μόνο τους θεσμούς, αλλά επιχειρεί να αντιμετωπίσει θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα με όρους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version