Ομόφωνα ένοχος ο Ν. Παππάς: Η πολιτική θύελλα και το χρονικό της υπόθεσης

Με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 2 ετών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε ομόφωνα από το Ειδικό Δικαστήριο ο Νίκος Παππάς για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016

Με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 2 ετών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε ομόφωνα από το Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Οι 13 ανωτατοι δικαστες, 7 Αρεοπαγίτες και 6 Σύμβουλοι της Επικρατείας αποφάσισαν ομόφωνα την ενοχή του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και του Χρήστου Καλογρίτσα για συνέργεια σε αυτό, αναγνωρίζοντας όμως στον επιχειρηματία ότι συνέδραμε στην αποκάλυψη της υπόθεσης και του επιβλήθηκε χρηματική ποινή περίπου 5.000 ευρώ.

Πολιτικά χαρακτηριστικά προσδίδει στην απόφαση του ειδικού δικαστηρίου ο Νίκος Παππάς: “Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους “γαλάζιους κοριούς” και τις “γαλάζιες ακριδες στην πορεία προς τις εκλογες. Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι“.

Αποκαλύφθηκε η θεσμική εκτροπή που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε κεντρικότατο επίπεδο, σχολίασε η κυβέρνηση. “Η απόφαση είναι κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, καθώς ο κ. Παππάς, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατεύθυνε μία επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας. Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας, καθώς ένας πρώην Υπουργός καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος” τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σκληρή επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον για ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης: “Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Φάνηκε όμως δειλός. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου. Οι πολιτικοί για τις αποφάσεις τους κρίνονται πρωτίστως από τον λαό. Και αν έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα, οφείλουν να διώκονται από το φυσικό τους δικαστή και όχι από τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες“.

Ο κ. Παππάς δικάστηκε και καταδικάστηκε ομόφωνα από τους φυσικούς του δικαστές στο Ειδικό Δικαστήριοαπάντησε ο Γιαννης Οικονόμου. “Ο κ. Τσίπρας, εξαιτίας του πανικού που τον έχει καταλάβει μετά την ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά, του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του, λέει πράγματα παράλογα, ασυνάρτητα και θεσμικά επικίνδυνα. Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για να κρατάει τον κ. Παππά στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτια του, ο κ. Παππάς «κρατάει» δυνατά τον κ. Τσίπρα. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι με τι, αλλά θα το μάθουμε κι αυτό“.

Ο κ. Οικονόμου μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Επειδή στην κυβέρνηση, και ιδίως με τις παρακολουθήσεις, ο ένας κρατάει τον άλλον, θαρρεί ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι γίνεται. Τον ενημερώνουμε ότι ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης για να τον «κρατάνε»” δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κ. Πόπη Τσαπανίδου απαντώντας στο κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Αν ο υπουργός της μόνης κυβέρνησης που φρόντισε να εφαρμόσει μετά από δεκαετίες ασυδοσίας το Σύνταγμα και να διεξάγει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εισπράττοντας χρήματα για το Δημόσιο Ταμείο, διέπραξε παράβαση καθήκοντος, όλοι όσοι με πράξεις και παραλείψεις τους ζημίωσαν και ζημιώνουν το δημόσιο ταμείο, τι άραγε έχουν διαπράξει; Όσοι παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, όσοι ζημιώνουν το δημόσιο με απευθείας αναθέσεις που ξεπέρασαν τα 9 δις και εκποιούν δημόσιο πλούτο τι ακριβώς διαπράττουν; Και πόσα ειδικά δικαστήρια θα έπρεπε για αυτούς να αποφανθούν;αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον λαό να επιβάλλει δικαιοσύνη στην απονομή της δικαιοσύνης! Αυτή και μόνο η αποστροφή συνιστά εξτρεμισμό χειρίστου είδους και ευθεία βολή εναντίον της Δημοκρατίας μας. Όποιος θέλει να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη, επιδιώκει να γίνει τύραννο” σχολίασε ο Γιάννης Οικονόμου.

Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν την απόφαση, εντείνοντας την πολιτική αντιπαράθεση.

Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε” σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δ. Μάντζος.

Το ΚΚΕ επιμένει ότι “η βασική πολιτική ευθύνη του κύριου Παππά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με το ότι διατήρησαν κι ενίσχυσαν τον έλεγχο των ΜΜΕ από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα“.

Σημειώνουμε ότι, όταν ανακατεύεσαι με τα κατεστημενικά πίτουρα, σε τρώνε οι συστημικές κότες” ήταν το σχόλιο του ΜέΡΑ25.

Το σκεπτικό της απόφασης

H απόφαση ακόμη κι αν έμοιαζε αναμενόμενη για κάποιους σίγουρα προκάλεσε αίσθηση κυρίως για δύο λόγους:

  • Ήταν ομόφωνη σε όλα τα σκέλη, παρά την αντίθετη απαλλακτική εισαγγελική πρόταση.
  • Το ύψος της ποινής για Ν. Παππά (ήταν στο ταβάνι του πλαισίου ποινής, η ανώτατη δηλ. που προβλέπεται, με τον αναπληρωτή εισαγγελέα που ήταν στην έδρα να προτείνει ένα κι όχι δύο χρόνια και βέβαια επίσης ομόφωνη.

Μάλιστα, αξίζει να τονιστεί ότι η αναστολή ήταν μονόδρομος καθώς ούτως ή άλλως προβλέπεται αναστολή για τα πλημμελήματα. 

Οι συνήγοροι του Ν. Παππά πάγωσαν στο άκουσμα της ομόφωνης απόφασης ενώ αντίθετα, οι συνήγοροι του Χρ. Καλογρίτσα αντιμετώπισαν τη χρηματική ποινή που επιβλήθηκε στον επιχειρηματία σαν να επρόκειτο περί αθώωσης. 

Το περιεχόμενο του σκεπτικού, το οποίο φαίνεται πως υιοθετεί πλήρως τις καταγγελίες Καλογρίτσα, θα γίνει γνωστό με την καθαρογραφή της απόφασης, η οποία είναι αμετάκλητη, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει έφεση σε αυτήν. Για αυτό άλλωστε και οι συνήγοροι του Ν. Παππά είπαν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ψήφισαν πρώτα οι νεότεροι και στη συνέχεια οι αρχαιότεροι στην επετηρίδα, προφανώς για να μην υπάρξει υπόνοια επηρεασμού τους. 

Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου που καταδικάζει ουσιαστικά όσα έγιναν το 2016, στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Πρώτα η απόφαση του ΣτΕ για τον επίμαχο νόμο και τώρα το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Κρίσιμη λεπτομέρεια: Και σήμερα, έξι μέλη της σύνθεσης του ΕΔ προέρχονται από το ΣτΕ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στα τέλη Αυγούστου του 2016 άρχισε να γράφεται η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών με το διαγωνισμό που προκήρυξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς. Λίγους μήνες μετά το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας έφερνε την υπόθεση στην ποινική Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας πως είχε μετάσχει στο διαγωνισμό, καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά, με σκοπό τη δημιουργία ενός καναλιού που θα είχε την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ. Κι επειδή μάλιστα, δεν διέθετε τα 3 εκατ. ευρώ για την απαραίτητη εγγυητική επιστολή είχε συνάψει, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, εικονική σύμβαση με το λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο CCC.

Οι αποκαλύψεις του επιχειρηματία που έγιναν στο πλαίσιο της αντιδικίας του με το λιβανέζικο όμιλο, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και η μήνυση του, τον Φεβρουάριο του 2021, διαβιβάστηκε στη Βουλή, όπου συστάθηκε προανακριτική επιτροπή. Τον Ιούνιο του 2022 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, μετά από σχετική εισαγγελική πρόταση, αποφασιζόταν η παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Μαζί του και ο Χρήστος Καλογρίτσας ως συνεργός του.

Στις 17 συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου εμφανίστηκε μόνο σε κάποιες από αυτές ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας, ενώ ο Ν. Παππάς επέλεξε να εκπροσωπηθεί από τους συνηγόρους του, επιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η δίκη του είναι πολιτική.

Με δεδομένο ότι οι κατηγορούμενοι δεν απολογήθηκαν, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα sms μεταξύ τους για το παρασκήνιο του διαγωνισμού, αλλά και η κατάθεση της εξ απορρήτων του Χρ. Καλογρίτσα που έκανε λόγο για χρήματα από το γραφείο του επιχειρηματία, τα οποία ισχυρίστηκε ότι έφυγαν με τσάντες και φακέλους προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάθεση αυτή αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην απόφαση του Ειδικού Δικαστήριο που αποφάσισε μάλιστα να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία για να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Η κατάθεση της γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κύκλος έρευνας από τη Δικαιοσύνη.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Λίνα Μπεθάνη


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος