Αλ. Τσίπρας-Economist: Χρειαζόμαστε καθαρή απόφαση για το χρέος-μήνυμα προς τις αγορές (video)

Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία που απηύθυνε στο ετήσιο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στο Λαγονήσι.

«Η Ελλάδα της σταθερότητας και της προόδου, είναι ήδη εδώ»

Στην πρόσφατη συμφωνία για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ «συνιστά ιστορικής σημασίας εξέλιξη, επιτυχία για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο» αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας από το συνέδριο του Economist, ανοίγοντας την ομιλία του. Οπως σημείωσε η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, «στερούσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να συνάψει ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης με την γειτονική μας χώρα και, άρα, να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.»

«Η χώρα με τις δύσκολές επιλογές μας και τη σκληρή μας προσπάθεια, τούτες τις μέρες αφήνει πίσω της μια μακρά εποχή μιζέριας και καχεξίας τόσο στην οικονομία όσο και στις διεθνείς της σχέσεις», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ανακάμπτει δυναμικά και ταυτόχρονα μετρά πλέον νέους φίλους και συμμάχους στο διεθνές στερέωμα.

«Και όσοι αυτό δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δε το καταλαβαίνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό», σχολίασε, «επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να αντέξουν τη δική τους ευθύνη για τη χρεοκοπία της Ελλάδας του χθες, αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο».

«Η Ελλάδα της σταθερότητας και της προόδου, είναι ήδη εδώ. Και κανείς δε θα μπορέσει να τη γυρίσει πίσω», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα πλέον δεν είναι μέρος του προβλήματος, είναι μέρος της λύσης»

«Ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια και η επιστροφή στην ανάπτυξη ήταν ένας διαρκής αγώνας, που σήμερα βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στις πρωταθλήτριες χώρες στις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι πια οι εταίροι μας επιφυλακτικοί, διαμηνύουν σε όλες τις κατευθύνσεις ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα, δεν είναι μέρος του προβλήματος, είναι μέρος της λύσης, είναι μια χώρα πρότυπο». Πρόσθεσε ότι όμως «και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, διαγράφεται ξεκάθαρα πλέον αυτή η θετική κατάσταση».

«Με το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο, κόβουμε τις γέφυρες με το παρελθόν και η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «ξαναδίνουμε στην έννοια των μεταρρυθμίσεων το πραγματικό της θετικό νόημα, εισάγοντας τομές με προοδευτικό κοινωνικό και οικονομικό πρόσημο. Προχωράμε με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να προχωρήσουμε με γοργότερους ρυθμούς στην αύξηση της απασχόλησης, της μείωσης της ανεργίας».

Για να αποκτήσει ωστόσο «αυτό το θετικό μομεντουμ τα χαρακτηριστικά μιας βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης στο μέλλον» πρέπει να διευθετηθεί η τελευταία σημαντική εκκρεμότητα, στην κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου, με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Χθες με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η Ελλάδα ολοκλήρωσε εγκαίρως τις τελευταίες υποχρεώσεις όπως προβλέπονται στο τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα στήριξης» είπε στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου: «χρειαζόμαστε μια απόφαση καθαρή, χωρίς ασάφειες, ένα σαφές μήνυμα στις αγορές χρήματος, χωρίς αστερίσκους. Μια απόφαση γενναία και αντάξια των ιστορικών περιστάσεων όχι μόνο στενά για την ελληνική περίπτωση, αλλά, για το σύνολο της ευρωζώνης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

«Το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα θα είναι το τέλος της κρίσης της Ευρωζώνης», είπε και εξέφρασε την απαισιοδοξία ότι επειδή όλοι θέλουν αυτή τη λύση, θα βρεθεί η βέλτιστη τομή και θα δοθεί η σωστή λύση το βράδυ της επόμενης Πέμπτης.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος