Οι σταθμοί της επίσκεψης Μ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη την Κυριακή, με την Αθήνα να κρατά χαμηλούς τόνους. Οι συνομιλίες του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια τη Δευτέρα στην Αθήνα θα επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εορτάζει τα 40 χρόνια από την ένταξή της στην Ε.Ε., ενώ σφυρηλατεί τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί ιδιωτικά την Θράκη, πριν τις επίσημες συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια την Δευτέρα στην Αθήνα.

«Η επίσκεψη στη Θράκη είναι μια ιδιωτική επίσκεψη. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική χώρα δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε. Σε ό,τι αφορά στη μειονότητα απολαμβάνει καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Η χώρα προάγει την ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους πολίτες της και είναι απόλυτα οχυρωμένη με τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ προσδίδει νέα διπλωματική κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Μ. Τσαβούσογλου θα φθάσει στη χώρα οδικώς από την Τουρκία και θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη το πρωί της Κυριακής. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου το βράδυ έχει προγραμματιστεί δείπνο του Ν. Δένδια προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Μ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση Δένδια -Τσαβούσογλου στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν διευρυμένες συνομιλίες.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, στην 48η επέτειο από το κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η πατρίδα με απόλυτο σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου του Δικαίου της θάλασσας και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου δηλώνει ανυποχώρητη στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναμένεται και η επίσκεψη του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ την Παρασκευή στην Αθήνα για να οριστικοποιήσει με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη το πρόγραμμα. Η ατζέντα περιλαμβάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τις περιφερειακές εξελίξεις, τις διερευνητικές επαφές και τους μηχανισμούς μείωσης της έντασης μέσω των ΜΟΕ.

Ήδη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση του 4ου Κύκλου στην Αθήνα μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο 5ος κύκλος θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι που επισκέπτεται την χώρα ευχαρίστησε την Ελλάδα για την σθεναρή στάση της στα γεγονότα του Έβρου τον Φεβρουάριο του 2020.

«Χάρηκα ιδιαίτερα που και οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών εντός λίγων ημερών βρέθηκαν μαζί μου στον Έβρο για να στείλουν αυτό το μήνυμα με απόλυτη σαφήνεια. Ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και ότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες ως πιόνια σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ivan Korcok ανακοίνωσε στον Ν. Δένδια με τον οποίο συναντήθηκε στο περιθώριο του Gymnich ότι απέσυρε την συμμετοχή της χώρας του στην τουρκική άσκηση «Anadolu Ankasi 2021», καθώς η Τουρκία παρουσίασε ένοπλα τμήματα από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Από την άσκηση αποχώρησαν και οι ΗΠΑ. Και ενώ η Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ Ουέντυ Σέρμαν μεταβαίνει στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη με αντικείμενο την προετοιμασία της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το Αμερικανικό Ελικοπτεροφόρο «Ίβο Ζίμα» ναυλοχεί ήδη στην Σούδα.

Η Ελλάδα πάντως συνεχίζει να σφυρηλατεί τις συμμαχίες της με τον Αραβικό κόσμο. Οι Σαουδάραβες ανταποδίδουν την ελληνική φιλοξενία που είχαν ζήσει τον περασμένο Μάρτιο στην Σούδα, με την άσκηση “FALCON EYE” ανάμεσα στις πολεμικές αεροπορίες, την οποία παρακολούθησε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος