Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων

Σειρά συναντήσεων είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τους εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόσφατη Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και για τη Συμφωνία των δύο χωρών σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε διαδοχικά με τον Γιώργο Κατρούγκαλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ανδρέα Λοβέρδο από το ΚΙΝΑΛ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι υπάρχει κενό στην στρατηγική της χώρας μας ενόψει των ανακατατάξεων της αμυντικής πολιτικής της Αμερικής.

Ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε ερώτημα για τον πρωθυπουργό ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, ενώ ζήτησε να υπάρχει πιο αυστηρό πρωτόκολλο στις ελληνικές πρεσβείες.

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπογραφή της συμφωνίας είναι χρήσιμη και ωφέλιμη για τη χώρα.

«Η συνεργασία της Ελλάδας με τη λεγόμενη μικρή Σπάρτη του αραβικού κόσμου μπορεί να είναι πάρα πολύ επωφελής στο μέτρο που θα υλοποιηθεί», σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: “Η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, όπου εκεί θα έχουμε την ευκαιρία ως κόμμα να αναπτύξουμε τις ειδικότερες θέσεις μας”.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Γιώργο Μαρίνο. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Μαρίνος τόνισε ότι “οι λεγόμενοι σύμμαχοι της Ελλάδας έχουν ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες για ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή μας», ενώ ανέφερε πως η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

«Οι λεγόμενοι σύμμαχοι της Ελλάδας, οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, έχουν ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες για ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή μας. Διατηρούν στρατηγικής σημασίας σχέσεις με την Τουρκία, προωθούν σχέδιο συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην περιοχή, προς όφελος των ενεργειακών κολοσσών και είναι παράγοντας που τροφοδοτεί την τούρκικη επιθετικότητα ενάντια σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής», προσέθεσε ο κ. Μαρίνος και κατέληξε: «Το ΚΚΕ θέλει να καλέσει το λαό μας να βγάλει συmπεράσματα με βάση τα δικά του συμφέρονται και να επαγρυπνεί γιατί οι εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες».

Έγινε μια «εμπεριστατωμένη ενημέρωση» από τον υπουργό Εξωτερικών για την Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και για τη Συμφωνία των δύο χωρών σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, τόνισε η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, . «Η συμφωνία θα έρθει στο Κοινοβούλιο προς κύρωση», ανέφερε.

Στηρίζουμε την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Όπως ανέφερε, η συμφωνία σκοπό έχει να βοηθήσει το ένα κράτος το άλλο σε περίπτωση πολέμου ή επιχειρήσεων και σημείωσε πώς η Ελληνική Λύση στηρίζει τη συμφωνία, «φτάνει να υλοποιηθεί, γιατί πολλές συμφωνίες έχουν κατά καιρούς γίνει, οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί».

Όσον αφορά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Μυλωνάκης τόνισε πως οι τελευταίες Navtex που έβγαλε η Τουρκία, και «κυρίως αυτή που φτάνει στα 5,8 ναυτικά μίλια», «είναι για εμάς μια κόκκινη γραμμή, η οποία δεν έπρεπε να περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια».

Κίνηση στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη συμμαχία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα «αρχίζει να αναπτύσσει σοβαρές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της, σε μια περιοχή στην οποία ως τώρα ήμασταν απόντες».

«Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ καλύπτουν προβλήματα ασφαλείας που έχουμε σε άλλες περιοχές, τα προβλήματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο όμως καλύπτονται μέσα από τοπικές συμμαχίες», σημείωσε και προσέθεσε: «Τα Εμιράτα είναι κύριος παίκτης σε αυτή τη διαδικασία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος