ertnews.gr

“Ο Ερντογάν δημιουργεί ένα αφήγημα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη χώρα του” (audio)

18/10 14:54
“Ο Ερντογάν δημιουργεί ένα αφήγημα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη χώρα του” (audio)

“Ο Ερντογάν είναι προφανές ότι αναζητάει ρόλο στη Δύση και πρέπει να τον «βοηθήσουμε», με την έννοια της αυστηρότητας, να επανέλθει σε μία ισορροπημένη και σταθερή στάση στην περιοχή”, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

“Αφού διεκδίκησε επώδυνα και εσφαλμένα για τη χώρα του το ρόλο του «πατερούλη» στη Μέση Ανατολή, τα έσπασε με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και συμμετείχε υπογείως, όπως του καταμαρτυρούν, στην υποστήριξη και την ενίσχυση του ISIS“, ανέφερε ο κ. Βούτσης, “προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του”.

“Ανεξάρτητα, του σφάλματος που έγινε και που ήταν σοβαρό”, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, “σωστά υπήρξε αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών και από τα ελληνικά κόμματα, αλλά δεν ανησυχώ περισσότερο γιατί δεν είναι τίποτα περισσότερο από απόρροια της αγωνιώδους προσπάθειας αναζήτησης ρόλου”.

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ο κ. Βούτσης δήλωσε, πως δεν είναι αισιόδοξος αλλά είναι βέβαιος περισσότερο από ποτέ ότι όλα τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή η Βουλή, συγκρότησε τον προηγούμενο χρόνο τις τέσσερις από τις πέντε συνταγματικές αρχές, παρότι δύο κόμματα από διαφορετικές θέσεις το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή δεν συμμετέχουν στη συγκρότηση ανεξάρτητων αρχών, τόνισε, και επομένως υπάρχει το τεκμήριο της δυνατότητας και της πολιτικής βούλησης και δεν υπάρχει λόγος σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα να μένουμε στον αέρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε και για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις προσπάθειες που γίνονται για την ολοκλήρωσή της. Το ταμείο για το πρόγραμμα, θα γίνει σε μερικούς μήνες από τώρα, ανέφερε, όταν θα υλοποιηθεί το σκέλος των υποχρεώσεων των δανειστών, και εξήγησε, ότι εννοεί τη συμφωνία για συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τη ρύθμιση του χρέους.

“Εάν όλα αυτά δεν γίνουν, το ταμείο θα κλίνει προς τις ενστάσεις και κριτικές που ακούγονται και μέσα στο κόμμα”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση απαιτεί οι υποχρεώσεις αυτές να υλοποιούνται σε κάθε βήμα.

Ο κ. Βούτσης επανέλαβε την θέση του ότι το μνημόνιο είναι η αποκρυστάλλωση της νεοφιλελεύθερης πολικής και ένα είδος κόφτης της Δημοκρατίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας, ωστόσο επισήμανε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είχε ρωγμές και υποχρεώσεις των εταίρων οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για την εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος. Είναι λάθος να λέγεται ότι αυτή η συμφωνία είναι μονοσήμαντη και το απαύγασμα νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, τόνισε.

Για το Συνέδριο ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, πως η εντολή που δόθηκε να υπάρξει ένα ενιαίο κέντρο κυβέρνησης, κόμματος, κοινοβουλευτικής ομάδας ώστε να είναι καλύτερη η επικοινωνία με την κοινωνία, θέλει πολλή δουλειά και εύστοχες τοποθετήσεις προσώπων.

Κάθε ένας από αυτούς τους πόλους εξουσίας, διακυβέρνησης ή συλλογικής προσπάθειας έχει τη δική του αυτονομία, πρόσθεσε, και τις επόμενες μέρες πρέπει να γίνει προσεκτική δουλειά γιατί τα όριά τους είναι δυσδιάκριτα με αποτέλεσμα μερικές φορές να υπάρχει η αντίληψη ότι το ένα υπερκαλύπτει το άλλο.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version