ertnews.gr

Νέο τηλεοπτικό τοπίο με υψηλό τίμημα – Η επόμενη ημέρα του διαγωνισμού (video)

02/09 21:55
Νέο τηλεοπτικό τοπίο με υψηλό τίμημα – Η επόμενη ημέρα του διαγωνισμού (video)

Σε νέα εποχή μπαίνει το τηλεοπτικό σκηνικό μετά την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Τα έσοδα από τη δημοπράτηση ανήλθαν στα 246 εκατ. ευρώ και όπως είπε ο πρωθυπουργός θα διατεθούν για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Ο ΣΚΑΙ, η εταιρεία του Ιωάννη Βλαδίμηρου Κολογρίτσα, ο ΑΝΤ1 και η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι οι τέσσερεις εταιρείες που πήραν τις τηλεοπτικές άδειες σε έναν διαγωνισμό που διήρκησε πάνω από 65 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι τέσσερις άδειες δόθηκαν κατά χρονική σειρά ως εξής:

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) του Γιάννη Αλαφούζου με 43,6 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 30/8 20:50.
  • ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.) Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 31/8 15:25.
  • ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ του Μ. Κυριακού με 75,9 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 1/9, 11:20.
  • ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73,9 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 2/9, 02:35.

Η επόμενη ημέρα

H επόμενη μέρα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, βρίσκει την τηλεοπτική αγορά πολύ διαφορετική – προς το παρόν μόνο στα χαρτιά – με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα για την περίοδο προσαρμογής των 90 ημερών που ανήγγειλε η κυβέρνηση.

Οι νικητές του διαγωνισμού καλούνται να πληρώσουν το 1/3 από τα 246 εκατ. Ευρώ, δηλαδή 82 εκατ. μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, ενώ οι άδειες χαρακτηρίζονται ως «προσωρινές».

Αυτό γιατί το επόμενο στάδιο είναι να ελεγχθεί εξονυχιστικά το «πόθεν έσχες» των νικητών, διαδικασία που θα πάρει πέντε ημέρες.

Αν τυχόν υπάρξει εμπλοκή με το πόθεν έχθες κάποιου εκ των τεσσάρων νέων καναλαρχών, αμέσως μπορεί να δούμε τη θέση του να την καταλαμβάνει ένας εκ των δυο επιλαχόντων που πλειοδότησαν με τα υψηλότερα ποσά.

Στη συνέχεια, με βάση τα όσα αναφέρει η προκήρυξη, μόλις οριστούν οι τέσσερις τελικοί νικητές, θα συνταχθεί το πρακτικό.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση μέσα σε δέκα ημέρες και αν αυτή απορριφθεί, ο προσφεύγων έχει δικαίωμα να προβεί σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί εντός τριάντα ημερών και η απόφαση θα εκδοθεί εντός είκοσι ημερών.

Οι άδειες θα χορηγηθούν με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά εντός ενενήντα ημερών.

ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την διαδικασία

Έκδηλη είναι η ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την νέα σελίδα που ανοίγει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Για διαδικασία πρότυπο αλλά και δύσκολη για τους διαγωνιζόμενους που όμως είχε θετικό αποτέλεσμα που ισορρόπησε το παλιό με το νέο, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το τίμημα εξέπληξε όλους πρόσθεσε και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση ενός νέου ραδιοτηλεοπτικού πεδίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τα εγκαίνια του τμήματος Αρχαίας Κορίνθου – Κιάτου στην Ολυμπία Οδό, προανήγγειλε ότι το συνολικό ποσό της δημοπρασίας θα διατεθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων μέχρι το τέλος του 2017 και πρόσθεσε ότι το λεπτομερές σχέδιο θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.

Μετά από 27 χρόνια ανομίας, μπαίνουν κανόνες και όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, τόνισε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας ότι κανένας δεν θα παίρνει έργα με κόλπα, ενώ έστρεψε τα πυρά του στη ΝΔ, λέγοντας ότι κράτησε μια στάση που δεν της αξίζει και ταυτίστηκε με ιδιωτικά συμφέροντα.

Αιχμές για τους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων στο θέμα άφησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πήρε από τις τηλεοπτικές άδειες όσα χρήματα προέβλεπε το πρώτο μνημόνιο, κάτι που δεν τόλμησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη από την πλευρά της τόνισε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους

Μεγάλη είναι η ανησυχία στους εργαζόμενους των καναλιών, που είτε είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία, όπως ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA και EPSILON, είτε έχασαν στη δημοπρασία (ALPHA, STAR).

Tο πρωί σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει στο δρόμο, καθώς εκτιμά ότι «οι θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες από τις υπάρχουσες παρότι είναι μικρότερος ο αριθμός των καναλιών».

Ο νόμος – είπε – ορίζει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών και γι’ αυτό χρειάζονται περισσότεροι εργαζόμενοι, ενώ συμπλήρωσε ότι θα ακολουθήσει η αδειοδότηση των περιφερειακών και θεματικών καναλιών.

Από τη μεριά των εργαζομένων, η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ), η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι και η ΠΟΣΠΕΡΤ, εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας τις ανησυχίες τους.

Όλοι κάνουν λόγο για ένα ζοφερό μέλλον για δημοσιογράφους και τεχνικούς των καναλιών και καλούν την κυβέρνηση να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ανακοίνωση, επίσης, εξέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια υγιή επιχείρηση που είναι συνεπής προς τις φορολογικές της υποχρεώσεις και τονίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματά της.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Σχετικές ειδήσεις:

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες (video)

Σε ευπαθείς ομάδες το τίμημα των αδειών, προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός (video)

Ο Ν. Παππάς ενημέρωσε τον ΠτΔ για τη «διαδικασία πρότυπο» (video)

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι των καναλιών που κόπηκαν – Αισιοδοξία Σπίρτζη (video)

‘Εντονες οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης (video)

Σχοινάς για τις άδειες: Θετικό το ότι θα φέρει επιπλέον έσοδα στο κράτος (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version