Ν. Δένδιας: Επιλύουμε τις διαφορές μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο (video)

Μια επιστολή που κατέθεσε η Άγκυρα στον ΟΗΕ εμπεριέχει όλο το πλέγμα των Τουρκικών απαιτήσεων έναντι της Ελλάδας. Ουσιαστικά καταδεικνύονται οι πραγματικοί στόχοι της γείτονος, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις περί επιθυμίας για ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Στην επιστολή που δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ στις 22 Ιουνίου, η Τουρκία όχι μόνο απορρίπτει την ελληνική θέση για ύπαρξη μίας μόνο διαφοράς, αυτής της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αλλά παρουσιάζει την ατζέντα του διαλόγου όπως τον εννοεί η ίδια και κατηγορεί την Αθήνα για τη διακοπή των διερευνητικών επαφών το 2016.

«Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά μακροχρόνια ζητήματα μεταξύ των δύο κρατών, τα οποία περιλαμβάνουν το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία των νησιών, των νησίδων και των βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών μέσων, την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα και το ζήτημα των περιοχών αρμοδιοτήτων», αναφέρει η τουρκική πλευρά.

Αταλάντευτη η στάση της Ελλάδας, επανέλαβε κατά τη συνάντησή του με τον Ινδό ΥΠΕΞ ο Νίκος Δένδιας, λέγοντας: «Η επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί πάντοτε μονόδρομο και πρέπει να γίνει κατανοητό και στις χώρες που αρνούνται να το αποδεχθούν».

Αφήνοντας αιχμές για τις τουρκικές επιδιώξεις, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε τη διακοπή των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα. Ο Σάμεχ Σούκρι δήλωσε ότι η Αίγυπτος διατηρεί επιφυλάξεις για ορισμένες τουρκικές πολιτικές και υπογράμμισε πως αναμένει οι διμερείς σχέσεις να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.

Στην υπουργική συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του “Ισλαμικού κράτους”, που συνδιοργανώνουν στη Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, και ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας. Στο περιθώριο της συνάντησης θα έχει διμερείς συναντήσεις και με ομολόγους του χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην Ύδρα, που γιορτάζει τα Μιαούλεια και τιμά τους Υδραίους που συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση της ελληνικής επανάστασης, βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που δήλωσε:«Σήμερα, 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης, διατηρεί ακμαία αυτή την πατριωτική παράδοση και μεταβιβάζει ακέραιο τον πλούτο του παρελθόντος στο μέλλον.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρακολούθησε στην αναπαράσταση της ναυμαχίας του Γέροντα, παρέστη στη δοξολογία, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη και τίμησε τους Υδραίους πεσόντες.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος