Ν. Δένδιας από Κάιρο: Ανοίγονται νέες λεωφόροι διμερούς συνεργασίας (video)

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τον Αραβικό Σύνδεσμο υπέγραψαν ο Νίκος Δένδιας και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η οικοδόμηση στενότερων δεσμών με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, πάντα με σταθερά το Διεθνές Δίκαιο.

Την ώρα που οι κατοχικές αρχές χαράζουν τη διαδρομή της παράνομης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αμμόχωστο, η ελληνική διπλωματία διευρύνει την παρουσία της και νοτιότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Νίκος Δένδιας και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου υπέγραψαν στο Κάιρο μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο σηματοδοτεί την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τους δυνατούς παίκτες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

«Το μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και το επίπεδο των πολιτικών διαβουλεύσεων. Στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι ανοίγονται νέες λεωφόροι συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, των αραβικών κρατών και του Αραβικού Συνδέσμου. Κι επίσης, ανοίγονται πόρτες για άλλες διεθνείς συνέργειες» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Απάντηση στις ανυπόστατες κατηγορίες του τούρκου υπουργού Άμυνας περί υπερξοπλισμών στους οποίους προχωρά η Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα της πρώτης διεθνούς έκθεσης αμυντικής βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στα Σπάτα.

«Η Ελλάδα δεν αναλίσκεται σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών (…) κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να θωρακιστεί και να παραμείνει θωρακισμένη απέναντι σε κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με τον Αμυντικό Πυλώνα), τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εξαιρετικής σημασίας, υπάρχουν κοινές απειλές και προκλήσεις για τις χώρες μέλη» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Με την ευκαιρία της μαύρης επετείου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ερντογάν έστησε στο προεδρικό μέγαρο μια κακόγουστη τελετή, στην οποία εμφανίζεται παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου ως άξιος διάδοχος του Μωάμεθ του Πορθητή.

Ενεργητικότερη εξωτερική πολιτική ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
«Η Τουρκία, πιεζόμενη από της ΗΠΑ και από την αρνητική οικονομική της πορεία, έχει ανοίξει το παράθυρο στο διάλογο. Έπρεπε να αξιοποιήσουμε τις πιέσεις που δέχεται, προκειμένου να μπούμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο για τις διερευνητικές ή τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, χωρίς αφέλεια, με σαφείς κόκκινες γραμμές» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε ο αμερικανός πρέσβης, μιλώντας για εντυπωσιακά ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς.

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τη δουλειά που έχουμε κάνει προκειμένου να μεγεθύνουμε τη στρατηγική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα» τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου την Τρίτη.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος