Μπαράζ διπλωματικών επαφών του Ν. Δένδια

Διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή ανέλαβε και η χώρα μας, εφαρμόζοντας στην πράξη το σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή. Ο Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος ξένος υπουργός Εξωτερικών που βρέθηκε στην περιοχή και είχε διαδοχικές επαφές σε Ισραήλ, Παλαιστίνη και Ιορδανία. Την Πέμπτη μεταβαίνει στην Αίγυπτο.

Καθαρή εικόνα από την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Μέση Ανατολή  σχημάτισε από πρώτο χέρι ο Νίκος Δένδιας, ο πρώτος ξένος υπουργός που βρέθηκε σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα και στην Ιορδανία, εικόνα την οποία μετέφερε στους ευρωπαίους ομολόγους του, που -παρά την παραφωνία της Ουγγαρίας- συμφώνησαν και με την ελληνική προσέγγιση για κατάπαυση του πυρός, ώστε να σταματήσουν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών και η ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα, η καταδίκη της Χαμάς και των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ και η αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Δένδια — Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Ελλάδα με την παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει ότι έχει ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας στην περιοχή με όλες τις πλευρές και αυτό είναι απολύτως χρήσιμο, καθώς ενδιαφέρεται για τον τερματισμό της κρίσης και όχι το άνοιγμα νέων μετώπων. Όπως είπε και στην δήλωση του ο υπουργός, άλλοι περιφερειακοί παίκτες, όπως η Τουρκία αντιθέτως υποδαυλίζουν την κρίση, βάζει νέες φωτιές απλώς για να προωθήσει δικά της συμφέροντα  υιοθετώντας την Χαμάς  και κηρύσσοντας ιερό πόλεμο  εναντίον του Ισραήλ, με τρόπο που εξελίσσεται σε γενικευμένο πρόσταγμα αντισημιτισμού και ισλαμικού εξτρεμισμού.

Αυτή η στάση της Τουρκίας δεν ενοχλεί μόνο  το Ισραηλ και την Ουάσιγκτον και αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ενοχλεί και την Παλαιστινιακή Αρχή η οποία παρά τις καλές σχέσεις  με την Τουρκία δυστυχώς μέσα από αυτές τις κρίσεις  βλέπει να χάνει έδαφος έναντι της εξτρεμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς η οποία πραξικοπηματικά ασκεί τον έλεγχο στην Γάζα, παίρνοντας το πάνω χέρι από τις μετριοπαθείς φωνές στην πλευρά των Παλαιστινίων.

Ανάλυση Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος