Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη με Ερντογάν – Βαρύ κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας (video)

«Η Τουρκία πρέπει να δεχτεί το διεθνές δίκαιο για να προχωρήσουμε» είναι το μήνυμα που στέλνει στην Άγκυρα η Αθήνα, στον απόηχο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Θα είναι είδηση προφανώς τώρα»» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Μία εβδομάδα μετά την συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Αθήνα επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, αρκεί η γειτονική χώρα να πορευθεί με βάση την διεθνή νομιμότητα.

Συγχρόνως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα ενήργησε άριστα και σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες. «Ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δενδία υπήρξε άψογος» είπε χαρακτηριστικά.

Αυστηρή γλώσσα προς την Τουρκία χρησιμοποίησε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την Σλοβενία, την οποία επισκέπτεται επίσημα.

«Η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη» τόνισε η κα. Σακελλαροπούλου.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, ο Ν. Δένδιας έστειλε μήνυμα φιλίας προς την γειτονική χώρα, υπό ρητές προϋποθέσεις.

«Η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ εύκολα προς τα εμπρός… Η Ελλάδα προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος με την Τουρκία. Αλλά αυτό το κοινό έδαφος πρέπει να έχει μια σταθερή βάση και αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας… Η Ελλάδα προσβλέπει ένα φιλικό μέλλον με την Τουρκία, τους Τούρκους, την τουρκική κοινωνία. Είμαστε στενοί γείτονες, μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί, αλλά αυτό χρειάζεται μια πολύ σταθερή βάση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παρά τα μηνύματα ειρήνης της Ελλάδας, η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της όξυνσης. Ο Φαχρετίν Αλτούν, επικοινωνιακός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε γραπτή ανακοίνωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης του λεγόμενου «Συμβουλευτικού Συμβουλίου», υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου σημείωσε: «Στο συμβούλιο συζητήθηκε και η αρνητική στάση της Ελλάδας στο κυπριακό, στη Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Συζητήθηκε επίσης και το θέμα καταπίεσης της τουρκικής μειονότητας της Δ. Θράκης».

Σε άλλη παρέμβασή του στο Arab News ο κ. Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να συμπεριφερθεί σύμφωνα με την διεθνή νομιμότητα: «Η Τουρκία ακούσια ωθείται προς αυτήν την κατεύθυνση υπό την έννοια ότι πρέπει να κάνει όλους να συνειδητοποιήσουν ότι ενεργεί με διαφορετικό τρόπο (από ότι σήμερα), όπως έχω ξαναπεί, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τις σχέσεις καλής γειτονίας…. Αλλά, αυτό που εύχομαι να συμβεί στο μέλλον είναι η Τουρκία να καταλάβει ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για να προχωρήσει μπροστά και σταδιακά να συμμερισθεί αυτήν την προσέγγιση κατανόησης μεταξύ των χωρών. Αλλά φυσικά το ότι είμαστε αισιόδοξοι, δεν σημαίνει ότι είμαστε τυφλοί…».

Και ενώ το Κυπριακό εισέρχεται σε μία ακόμα κρίσιμη φάση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο, τόνισε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης στο χρόνιο πρόβλημα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, εξάλλου, και η μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2021». Τελευταία ημέρα και οι συμμαχικές δυνάμεις που πήραν μέρος στην μεγαλειώδη άσκηση αποχαιρέτισαν την Ελλάδα πετώντας πάνω από την Ακρόπολη.

Βαρύ κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών -Τουρκίας, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου ότι η Τουρκία τίθεται εκτός του προγράμματος εκσυγχρονισμού των μαχητικών F35. Τα «χτυπήματα» των ΗΠΑ στον Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζονται, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει το Σάββατο τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο δεκαετιών όπως αναγνωρίζουν πια οι περισσότεροι αναλυτές στην Ουάσιγκτον. Το κλίμα, λένε, δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο και όλοι αναρωτιούνται πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα με δεδομένο ότι ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας σε προεδρικό επίπεδο δεν υπάρχει, ενώ και οι άλλες επαφές είναι σχετικά περιορισμένες.

Η Τουρκία τίθεται και επισήμως εκτός του προγράμματος κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, μετά την ανάκληση του μνημονίου κατανόησης του 2016 που είχε υπογραφεί από τις 9 συμμετέχουσες χώρες.

Σε μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα, οι ΗΠΑ υπέγραψαν νέο μνημόνιο χωρίς την Τουρκία. Αν και το θέμα αναφέρεται στα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα φαίνεται να θέλει να το υποβαθμίσει αποφεύγοντας τις επίσημες δηλώσεις. Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας κατασκευής drone και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί μάλιστα να αναδείξει αρνητικές πτυχές των F-35 λέγοντας ότι κοστίζoυν ακριβά και λειτουργούν με λογισμικό ελεγχόμενο από το εξωτερικό.

«Μιλάμε για ένα πρόγραμμα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν λάβει κανείς υπ’ όψη το μελλοντικό κόστος συντήρησης, προμήθειας και λειτουργίας» δήλωσε ο Σ.Μπαϊρακτάρ.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίζει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων στις 24 Απριλίου. Περισσότεροι από 100 βουλευτές και των δύο κομμάτων τον κάλεσαν με επιστολή τους να γίνει ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που θα προβεί σε αυτήν την κίνηση, τιμώντας τη σχετική προεκλογική του δέσμευση. Η προσδοκία είναι ότι θα το κάνει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το Σάββατο.

Ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ που για δεκαετίες ηγείται της προσπάθειας αναγνώρισης της γενοκτονίας εξέφρασε την ικανοποίησή του, προεξοφλώντας τις εξελίξεις.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας τα γεγονότα της γενοκτονίας των Αρμενίων θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η αλήθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι η άγνοια και η άρνηση, διαμορφώνουν την εξωτερική μας πολιτική» τόνισε ο Μπ. Μενέντεζ. Σημείωσε ότι ήρθε η ώρα η Αμερική να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Η Σαμάνθα Πάουερ, πρώην πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη και μέλος της σημερινής κυβέρνησης είπε ότι το μπούλινγκ σταματάει εδώ, ενώ και τα μεγαλύτερα και πιο έγκυρα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ήρθε η ώρα η Αμερική να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων θα έπληττε περαιτέρω τις ήδη τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις όπως έχει επισημάνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο.

To θέμα σχολιάστηκε και στη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τους ανώτατους συμβούλους του με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να απαντά στις συκοφαντίες με την αλήθεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος