ertnews.gr

Μεϊμαράκης: Αν η διαφορά υπέρ της ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι πολύ μεγάλη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει (audio)

10/05 12:39
Μεϊμαράκης: Αν η διαφορά υπέρ της ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι πολύ μεγάλη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει (audio)

Θεωρώ ότι για πρώτη φορά οι ευρωεκλογές γίνονται με όρους εθνικών εκλογών. Και η εσωτερική εθνική κατάσταση επηρεάζει την ψήφο στις ευρωεκλογές. Αν η διαφορά που θα δώσουν οι πολίτες στη ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι πολύ μεγάλη, πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν στέκει και θα πάει στις εθνικές εκλογές πιο γρήγορα, δήλωσε ο υποψήφιος και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Ερωτηθείς για το αν πάει στην Ευρωβουλή για να μείνει ή προτίθεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι είναι πολιτικά παρών, αν του το ζητήσουν, αλλά όχι με πρόθεση δική του, αφού και ο κύκλος της προεδρίας του κόμματος έχει κλείσει για τον ίδιο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις είπε ότι θεωρεί πως μέχρι τώρα δεν πιάνουν την πρόθεση ψήφου, αλλά με πιο αξιόπιστα ποιοτικά στοιχεία φαίνεται να καταγράφεται σε όλες η χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Βολεύει το κυβερνών κόμμα να βρίσκει στρατηγικές για να συσπειρώσει. Εμείς -ως ΝΔ- επειδή έχουμε υψηλότατη συσπείρωση πρέπει να απευθυνθούμε σε αναποφάσιστους άλλων κομμάτων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε αναποφάσιστους πρώην δικούς του ψηφοφόρους, πρόσθεσε. Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες ψηφοφόρους, στο εκκλησίασμα, που λέμε. Στο στοχευμένο ακροατήριο απευθύνεσαι με ειδικά επιχειρήματα και με ειδικές προτάσεις, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό πλαίσιο των διαχωριστικών γραμμών που επιχειρεί να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός, όπως ο χώρος του προοδευτικού μετώπου και από την άλλη μεριά ο χώρος του νεοφιλελεύθερου και του ακροδεξιού μετώπου, ο κ. Μεϊμαράκης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι, ο καθένας προσπαθεί να βάλει τις διαχωριστικές γραμμές όπου τον συμφέρει. Δεν συμμερίζομαι αυτές τις διαχωριστικές γραμμές, τις θεωρώ ξεπερασμένες και με βασικές αγκυλώσεις, υποστήριξε. Βλέπω δεξιοί και αριστεροί να θέλουν π.χ. σταθερό φορολογικό πλαίσιο, χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, έναν υγιή ανταγωνισμό. Θέλουν μείωση εγκληματικότητας, άρα η διαχωριστική γραμμή έχει ξεπεραστεί. Και επεσήμανε ότι πρέπει να δούμε με πολιτικοκοινωνικά κριτήρια σοβαρά ζητήματα που απαιτούν πολιτική λύση.  Η διαχωριστική γραμμή του 2014 και του 2015 ήταν μνημόνιο -αντιμνημόνιο, η οποία ξεπέρασε το Δεξιά-Αριστερά. Πρέπει με βάση τη λογική και τα πραγματικά προβλήματα να βρούμε τις διαχωριστικές γραμμές. Θέλω να εκφράσω με την φωνή της λογικής τον μέσο Έλληνα πολίτη στην Ευρώπη, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ευρώπη ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε λέγοντας ότι το 2014 με το δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο και όσοι πιστεύαμε στην Ευρώπη με κρύα καρδιά πήγαμε να ψηφίσουμε Ευρώπη. Πιστεύαμε ότι οι πολιτικές της ήταν σκληρές, δεν στάθηκε αλληλέγγυα όσο θα έπρεπε και δεν βοήθησε με τα προγράμματά της, τόνισε. Το διάστημα αυτό της πενταετίας που πέρασε είχαμε έναν ευρωσκεπτικισμό. Στην πορεία της πενταετίας δημιουργήθηκαν οι θεσμοί αντιμετώπισης της κρίσης, σημείωσε. Η παγκοσμιοποίηση εκείνη την 5ετία μας βρήκε πλήρως απροετοίμαστους. Η νέα τεχνολογία που μπήκε στη ζωή μας, μας βρήκε χωρίς δομές και υποδομές. Τώρα μπαίνουν κάποια πλαίσια αξιοποίησης, υπογράμμισε.  Αλλάζουν τα πάντα με τρομερή ταχύτητα και πρέπει να προσαρμοστούμε. Αν δεν ξαναγυρίσει η Ευρώπη στο στόχο της δεν θα έχει λόγο ύπαρξης, για αυτό πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση της και η ενοποίησή της, υποστήριξε. Η Ευρώπη έχει μια ανισομερή ανάπτυξη, έναν “εσωτερικό ανταγωνισμό” μεταξύ των κρατών της.  Θεωρώ ότι η επόμενη 5ετία στο ευρωκοινοβούλιο είναι εξαιρετικά σοβαρή και για τα θεσμικά ζητήματα και για τα ατομικά δικαιώματα. Πρέπει επίσης να βάλουμε μία διαχωριστική γραμμή ευρωπαϊστών- αντιευρωπαϊστών, ώστε στα βασικά ζητήματα οι ευρωπαϊστές να έχουμε έναν κοινό βηματισμό, επεσήμανε ο κ. Μεϊμαράκης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version