Μητσοτάκης για τουρισμό: Συγκρατημένα αισιόδοξος πως το β΄εξάμηνο μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα

Εκκληση σε εργοδότες και εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού να αξιοποιήσουν τα εμβόλια έκανε μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι θα προστατεύσουν τους εαυτούς τους και το κοινωνικό σύνολο είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος πρόσθεσε ότι υπάρχει ανησυχία για τη μετάλλαξη Δ η οποία «απαιτεί διπλή δόση εμβολιασμού». Τόνισε ότι θα ήταν πολύ δυσάρεστο και άδικο για την προσπάθεια που κάναμε αν υπάρξει έξαρση της πανδημίας και γίνει πισωγύρισμα. Δεν είναι κάτι που εκτιμώ ότι θα γίνει τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

«Θα ήταν πολύ άδικο για την προσπάθεια που έχουμε κάνει ως χώρα, τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε νέο πισωγύρισμα. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι ένας διακριτός κίνδυνος».

Ο πρωθυπουργός εξήρε τη σημασία των self test  ενώ μιλώντας για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό έκανε λόγο για προνοητικότα της ελληνικής πλευράς να θέσει το θέμα σε μια περίοδο που όλα ήταν μαύρα.

«Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη διευκόλυνση για τις μετακινήσεις. Κάθε χώρα διατηρεί, εξάλλου, το δικαίωμα να δώσει ή να μην δώσει μεγαλύτερες διευκολύνσεις προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος πως το β΄εξάμηνο του έτους μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα. Όλα όμως θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του εμβολιασμού». `

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μπορεί αυτή τη στιγμή να στερούμαστε επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία αλλά από την άλλη είμαστε και πιο προστατευμένοι.

Aνακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θα επεκταθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως «πρόκειται για ένα αποτελεσματικό μέτρο, εξ ου και δεν είχαμε αύξηση της ανεργίας» και πως «προφανώς και οι προκλήσεις θα παραμείνουν» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους τους κλάδους της οικονομίας, εφόσον αυτό απαιτηθεί».

«Πρέπει να περάσουμε όμως στο στάδιο της “αποσωλήνωσης” της οικονομίας χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις. Η εντύπωση που έχω είναι πως ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει. Και εγώ είμαι αισιόδοξος πως το β΄ εξάμηνο θα είναι καλύτερο του αναμενομένου για να φθάσουμε στο 50% των εσόδων του 2019» σημείωσε επίσης και προσέθεσε:

«Όσο καλύτερα πάει η οικονομία, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα για να εφαρμόσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα και στο σκέλος της μείωση της φορολογίας.

Εξακολουθούμε να εκτιμούμε πως η ανάπτυξη το ‘21 θα είναι στο 3,6%. Θα αναθεωρήσουμε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη μόνον, όταν έχουμε τις ακριβείς επιδόσεις του α’ εξαμήνου. Καλύτερα να είμαστε μετριοπαθείς, παρά υπερφίαλοι».

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας μεταξύ άλλων πως «δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για να καλύψουμε το επενδυτικό κενό της προηγούμενης 10ετίας. Θέλουμε ο τουρισμός να παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία. Υπάρχουν όμως και προϋποθέσεις. Τουρισμός και προστασία του περιβάλλοντος πάνε πλέον χέρι χέρι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος