ertnews.gr

Λιάκουρας: Το Συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλείας αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας (audio)

03/05 12:25
Λιάκουρας: Το Συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλείας αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας (audio)

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου, Πέτρος Λιάκουρας δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή: Το Συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλείας αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Δημιουργήθηκε αρχικά στις ΗΠΑ, ήταν ένα μικρό ΚΥΣΕΑ αυτό το σχήμα -με τα δικά μας δεδομένα  -και ενοποιούσε τις πολιτικές που αφορούσαν τα εξωτερικά και την Άμυνα ή και την εσωτερική ασφάλεια, σημείωσε. Εκ των πραγμάτων αυτό το σχήμα μετεξελίχθηκε σε Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας.

Αναφορικά με τη χώρα μας, πρόσθεσε ο κ. Λιάκουρας- το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έχει συσταθεί επί πρωθυπουργίας Ανδρέας Παπανδρέου αλλά δεν λειτούργησε, άρα δεν είναι η πρώτη φορά που ζητήθηκε η σύστασή του. Το επεισόδιο των Ιμίων στο παρελθόν είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί ως επικίνδυνη κατάσταση για την ασφάλεια της χώρας και όφειλε η Πολιτεία να προνοεί, ώστε να αντιμετωπίζεται η κάθε κρίση με έγκαιρη παρακολούθηση.

Το ΚΥΣΕΑ είναι αποφασιστικό όργανο, ενώ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είναι ένα συμβουλευτικό κυρίως όργανο, διευκρίνισε ο κ. Λιάκουρας. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό όργανο στο οποίο θα προϊσταται ο πρωθυπουργός και θα έχει σαν αποστολή ο πρωθυπουργός να διαβουλεύεται για να διαμορφώσει αποφάσεις πολιτικής εθνικής ασφάλειας, οι οποίες θα ληφθούν στο ΚΥΣΕΑ, επεσήμανε ο κ. Λιάκουρας. Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα συμμετέχουν ως πρόεδρος ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη.

Σκοποί του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας- που είναι συμβουλευτικό όργανο- και οι συνεδριάσεις του θα είναι απόρρητες είναι ο σχεδιασμός, η τεκμηρίωση, η επεξεργασία εναλλακτικών σχεδίων, τόσο ως προς την χάραξη και τον συντονισμό, όσο και στην διαχείριση σε περίοδο ομαλότητας ή και σε περιόδους κρίσεων, είπε ο κ. Λιάκουρας.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version