Λαϊκές αγορές και δικαστήρια στην κριτική της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης (video)

Λαϊκές αγορές, λειτουργία δικαστηρίων, εστίαση και λιανεμπόριο, είναι τα θέματα στα οποία επικεντρώνεται η αντιπολίτευση, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές αλλά και έναρξη διαλόγου, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών. Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι στρέφεται εναντίoν του αγρότη παραγωγού, εναντίον των ανθρώπων που εργάζονται στις λαϊκές, θεσμού που λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και των παραγωγών από το 1929 και ίσως είναι μακροβιότερος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το σημερινό θεσμό, σε θεσμό για εύκολο κέρδος για μεγάλες εταιρείες, πετώντας έξω φυσικά τον μικρό παραγωγό».

«Καταδιώκουν τους επαγγελματίες μικροπωλητές, τους παραγωγούς από το βασικό πεδίο μέσα από το οποίο είχαν την δυνατότητα να έχουν εισόδημα. Την λαϊκή αγορά» , πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι θα στηρίξει τα αιτήματα τους και μέσα στην Βουλή. «Η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση που έχει δείξει τις διαθέσεις και τις προθέσεις της, απέναντι στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αλλά τώρα και στον αγρότη και στον μικροπαραγωγό», ανέφερε.

Για ανεπαρκείς χειρισμούς της κυβέρνησης κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης τονίζοντας: Οι κυριοι Τσιόδρας και Σύψας μειοψηφούν και έχουν διαφορετική άποψη που πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση για τη στρατηγική που ακολουθείται. ‘Οπως επεσήμανε “αυτή τη στιγμή δεν γίνεται κανένας έλεγχος για τα μέτρα. Εμείς αυτή την στρατηγική την αποκωδικοποιούμε και την αναλύουμε ως στρατηγική χαλάρωσης και αλλαγής πλεύσης, σε μια περίοδο που τα κρούσματα χτυπάνε καθημερινά κόκκινο και το lockdown είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που υπάρχει”.

Το άνοιγμα των δικαστηρίων με ασφάλεια αυζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ‘Ενωσης δικαστών και εισαγγελέων. Συζήτησαν επίσης σειρά θεμάτων του κλάδου και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στον χώρο της δικαιοσύνης.

Καλούμε την κυβέρνηση, τον υπουργό Δικαιοσύνης να σταματήσει τον συστηματικό αποκλεισμό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για τα νομοσχέδια και μάλιστα για νομοσχέδια που αφορούν τον ίδιο τον κλάδο, αφορούν τους ίδιους τους δικαστές και εισαγγελείς, όπως είναι ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: “Θέσαμε, επίσης, και συζητήσαμε τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται συνολικά στον χώρο της Δικαιοσύνης και με αφορμή την Έκθεση Πισσαρίδη, που ουσιαστικά οδηγούν στο να γίνεται η Δικαιοσύνη απρόσιτη και πιο εχθρική για τις εργατικές – λαϊκές υποθέσεις, ενώ το αντίθετο, βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, συμβαίνει με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τους επενδυτές. Θέσαμε το ζήτημα, ως ΚΚΕ, της απονομής της δικαιοσύνης με βάση την υπάρχουσα αντιλαϊκή νομοθεσία που οδηγεί συνεχώς σε κήρυξη απεργιών ως παράνομες και καταχρηστικές, που οδηγεί σε ποινικοποίηση των αγώνων, σε πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας και βέβαια σε ένταση των διώξεων, σε αυταρχισμό, σε μεγαλύτερη καταστολή».

Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση αναφέρει ότι η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τα self tests την επιβεβαιώνει πλήρως και σημειώνει: “Η κυβέρνηση επιχείρησε για ακόμα μια φορά να αντιγράψει τις προτάσεις μας, αλλά πάλι με απόλυτη αποτυχία και οσμή μεγάλου οικονομικού σκανδάλου, το οποίο θα διερευνηθεί μέχρι τέλους”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους λαϊκών αγορών που εκφράζουν την διαφωνία τους με το προωθούμενο νομοσχέδιο.

Σχετικά με τα πρώτα 40, από τα συνολικά 300, αστικά λεωφορεία που αποκτήθηκαν μέσω leasing, το ΚΙΝΑΛ επικρίνει την κυβέρνηση πως “κομπάζει για την απόκτηση τους, μετά από ένα χρόνο πανδημίας, καθυστερήσεων και ατολμίας αποφάσεων” και σημειώνει πως «απαιτείται ριζική αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, τόσο με αγορά εξοπλισμού, όσο και με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού».

Για “κοροϊδία” κάνει λόγο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και επισημαίνει:  “Η κυβέρνηση θα μπορούσε άμεσα να βγάλει στην κυκλοφορία πάνω από 300 λεωφορεία αν αγόραζε ανταλλακτικά και έκανε προσλήψεις. Όμως η υποβάθμιση και η απαξίωση των αστικών συγκοινωνιών είναι επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, τις συνέπειες της οποίας τις βιώνει ο λαός που στριμώχνεται και ταλαιπωρείται καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ παραβιάζονται ακόμη και στοιχειώδεις κανόνες προστασίας της υγείας του».

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος