“Λάδι στη φωτιά” από την Άγκυρα – Ρίχνει ευθύνες στην Αθήνα για την ένταση

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιρρίπτουν ευθύνες σε Αθήνα και Βρυξέλλες αντίστοιχα. Η Αθήνα από την πλευρά της διαμηνύει ότι πέρα από τα ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες δεν συζητά τίποτε άλλο.

Η Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενήσει τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Το βράδυ της Δευτέρας, η Άγκυρα απηύθυνε τελικά, διά της διπλωματικής οδού πρόσκληση για την επανάληψη της διαδικασίας που είχε διακοπεί το 2016, με δική της ευθύνη. Το πλαίσιο και το περιεχόμενο της διαδικασίας είναι απολύτως καθορισμένα, διαμηνύει σε όλους τους τόνους η Ελλάδα διατηρώντας τις επιφυλάξεις σχετικά με την ειλικρίνεια των προθέσεων και των απώτερο στόχο της πρόσκλησης για συζήτηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έχει δώσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να συνεχίσουμε εκεί από όπου σταματήσαμε το 2016 να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Λίγες ώρες μετά την αποστολή της πρόσκλησης η τουρκική πλευρά δίνει δείγματα γραφής για το πώς εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται τον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ επιρρίπτουν ευθύνες στην Αθήνα για την ένταση και κατηγόρησαν εκ νέου την ΕΕ για μεροληπτική στάση απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αντιδρούμε στις προσπάθειες να περιοριστεί η Τουρκία στις ακτές της με μαξιμαλιστικούς χάρτες που δεν έχουν καμία αξία, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο ίδιο κλίμα και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επέρριψε στην Αθήνα την ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις στις Ευρωτουρκικές σχέσεις. “Η αντίληψη περί αλληλεγγύης χρησιμοποιήθηκε λανθασμένα και παρά τις εκκλήσεις μας και τις προσπάθειες για διάλογο, επιβλήθηκαν οι απαιτήσεις της μιας μόνο πλευράς”.

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικά θέματα Πίτερ Στάνο εξέφρασε την στήριξη της ΕΕ στις επανέναρξη των διερευνητικών, παρέχοντας εκ νέου την στήριξη και την αλληλεγγύη των Βρυξελλών στην Αθήνα.

“Μπορώ μόνο να υπενθυμίσω πόσο ισχυρή και πόσο ξεκάθαρη ήταν η ΕΕ στο να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα σ’ αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση και την ανάγκη για επίλυση όλων των ζητημάτων που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, πίσω από το τραπέζι των συνομιλιών” είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής πλευράς πρέσβης Παύλος Αποστολίδης προσέρχεται στον νέο κύκλο των διερευνητικών συνομιλιών τηρώντας το αυστηρά διαμορφωμένο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι αυστηρή ατζέντα στις διερευνητικές είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν είναι διαπραγμάτευση.

Στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ περί επικείμενης συνάντησης του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι μέχρις στιγμής δεν υπάρχει καθορισμένη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Σχετικό Άρθρο: Διερευνητικές με θέμα μόνο τις θαλάσσιες ζώνες διαμηνύει η Αθήνα στην Άγκυρα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος