Καταδικάζουν τα κόμματα τα αιματηρά επεισόδια στο αμερικανικό Καπιτώλιο

Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδικάζουν τα αιματηρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν χθες στο Καπιτώλιο, καθώς και ο πρωθυπουργός, ο οποίος με χθεσινή ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αμερικανική Δημοκρατία θα ξεπεράσει αυτή την κρίση καθώς όπως είπε είναι ανθεκτική και έχει βαθιές ρίζες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στο Καπιτώλιο, λέγοντας πως “οι ντροπιαστικές εικόνες ακροδεξιάς βίας στο Καπιτώλιο αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τη δημοκρατία κάθε μέρα και παντού», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η εκλογή του Τζο Μπάιντεν πρέπει και θα γίνει σεβαστή». «Οι εχθροί της δημοκρατίας θα νικηθούν», κατέληξε.

https://twitter.com/tsipras_eu/status/1346944628734521352?s=20

Τα πρωτοφανή γεγονότα που εξελίσσονται στις ΗΠΑ σχολίασε με δήλωση της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Δυνάμεις του λαϊκισμού και του διχασμού, επιχειρούν να εκβιάσουν τη Δημοκρατία και να ανατρέψουν την λαϊκή θέληση, στην Ουάσινγκτον. Χρέος όλων μας είναι να τους καταδικάσουμε απερίφραστα. Η νίκη της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, είναι νίκη όλων όσων πιστεύουν στις αξίες της σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με αφορμή τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον, επισημαίνει ότι “είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας σε βαθιά παρακμή, ενός κόσμου τεράστιων ανταγωνισμών, ανακατατάξεων στο συσχετισμό δύναμης, κρίσεων κι αδιεξόδων, τις συνέπειες των οποίων τις πληρώνουν οι λαοί και που πλέον γίνονται πιο εμφανή ακόμη και στην πιο ισχυρή καπιταλιστική χώρα του πλανήτη. Όσοι πέφτουν απ’ τα σύννεφα μπροστά στη χρεοκοπία της “αμερικανικής δημοκρατίας”, ίσως ξεχνούν ότι ήταν αυτή που έχει προκαλέσει δεκάδες πολέμους, καταστροφές χωρών, πραξικοπήματα, ανατροπές εκλεγμένων κυβερνήσεων και αιματοχυσίες λαών, τόσο με κυβερνήσεις Ρεπουμπλικάνων, όσο και με κυβερνήσεις Δημοκρατικών. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η ανεργία, η καταστολή, ο ρατσισμός, τα χρόνια προβλήματα του ίδιου του αμερικάνικου λαού.
Γι’ αυτό και η “επιστροφή στην ομαλότητα” δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει αυτά τα αδιέξοδα και τις μεγάλες αντιθέσεις. Οι λαοί σε όλο τον κόσμο και φυσικά ο ίδιος ο αμερικάνικος λαός, πρέπει να είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να εμποδίσουν αυτή η κρίση στις ΗΠΑ να γίνει αφετηρία ή αφορμή για ένα νέο γύρο όξυνσης της επιθετικότητας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, εξέφρασε το φόβο ότι η αμερικανική εσωστρέφεια θα δημιουργήσει ουσιαστικά τουρκική ασυδοσία και θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Επίσης, ανέφερε ότι δεν τρέφει αυταπάτες πως θα αλλάξει ριζικά η πολιτική τους με την εκλογή Μπάιντεν, καθώς “για να τραβήξει κοντά της την Τουρκία, κάτι θα της δώσει και αν δείτε τα συνορα της αυτό είναι η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς είναι κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες.

«Το ΜέΡΑ25 καταδικάζει αυτό το σόου νεοφασιστικής πυγμής» αναφέρεται σε ανακοίνωση για τα πρωτοφανή γεγονότα της Ουάσινγκτον. Προσθέτει ότι «μάχεται τόσο εναντίον του Τραμπισμού και της Εθνικιστικής Διεθνούς με την οποία αυτός συνυφαίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη όσο και εναντίον των αιτιών του Τραμπισμού». Σημειώνει επίσης ότι δυστυχώς, η νέο-εκλεγείσα κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως και το ολιγαρχικό κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνονται αποφασισμένοι να αποφύγουν το μόνο αντίδοτο στον Τραμπισμό: την υιοθέτηση της αυθεντικής Πράσινης Νέας Συμφωνίας και της διεθνούς πολιτικής αλληλεγγύης που έχει ανάγκη η ανθρωπότητα εν μέσω πανδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος