Κ. Σκανδαλίδης στο Πρώτο: Έχουμε πολλές επιλογές σε ό,τι αφορά το πώς συντίθεται μια κυβέρνηση συνεργασίας (audio)

«Όλα εξαρτώνται από το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή αν είναι χαμένοι και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να υπομείνει ξανά μια νέα πρωθυπουργία τέτοια, γιατί τα πρόσωπα αυτά, σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, όπως είναι η χώρα μας, η δημοκρατία μας, παίζουν καθοριστικό ρόλο» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, σχετικά με το “όχι” του Ν. Ανδρουλάκη, σε κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό είτε τον αρχηγό της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πολύ λοιπόν φυσικό, αυτό το ερωτηματικό που βάζει ο κ. Ανδρουλάκης θεωρείται ότι είναι ένας μικρομεγαλισμός, ότι δεν θέλουμε τη δημοκρατία και ούτω καθεξής. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό, έχει σχέση με το μοντέλο διακυβέρνησης και θα επιμείνουμε σε αυτό» σημείωσε ο κ. Σκανδαλίδης και επανέλαβε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Άλλο είναι να πάρει το πρώτο κόμμα στη δεύτερη αναμέτρηση 36%-37% και άλλο είναι να πάρει 30%-32%. Είναι θέματα που έχουν σχέση με τις μετεκλογικές εξελίξεις που όσο και να κάνουμε την Πυθία δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε» εξήγησε ο κ. Σκανδαλίδης.

Σχετικά με την χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού και την δήλωσή του ότι όσα κόμματα υπερασπίζονται την απλή αναλογική θα πρέπει να πουν με ποιους θα συνεργαστούν, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης «μπαίνει σε αυτά τα χωράφια με έναν τρόπο λίγο άγαρμπο πια αυτή την εποχή και αυτό είναι ενδεικτικό της αδυναμίας του και της αμυντικής του στάσης απέναντι στα γεγονότα τα οποία επισυνέβησαν επί της πρωθυπουργίας του και τα οποία ουσιαστικά καθιστούν το σενάριο της αυτοδυναμίας ένα κατά βάση μη πραγματοποιήσιμο σενάριο».

«Εμείς δεν ψηφίσαμε την απλή αναλογική» υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλίδης.
«Εμείς ψηφίσαμε και ψηφίζουμε πάντα, έναν εκλογικό νόμο με βάση τον οποίο ένα λογικό μπόνους, όχι σαν κι αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, ένα λογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα θα έφερνε μια παράταξη που πιάνει το 40-42% να έχει αυτοδυναμία. Σκεφτείτε τώρα τη ΝΔ, που έχει δημοσκοπικά ένα ποσοστό 30% κατά βάση, να πάρει 30%, να ψηφίσουν οι μισοί Έλληνες και να είναι το 30% που θα είναι στην ουσία ούτε 20%, να θέλει να κυβερνά αυτοδύναμα. Αυτό δεν είναι μια καταστρατήγηση οποιουδήποτε δημοκρατικού κανόνα πέρα από τα εκλογικά συστήματα;» συμπλήρωσε ο κ. Σκανδαλίδης.

Ερωτηθείς, με ποιο από τα δύο πρώτα κόμματα, θα επέλεγε το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί εάν είχε ελεύθερη επιλογή, ο κ. Σκανδαλίδης, επισήμανε ότι το κόμμα του, έχει κάνει μια πολύ σοβαρή κριτική και στο ένα μοντέλο διακυβέρνησης και στο άλλο, «που στη βάση τους σε ό,τι αφορά στη σχέση με τους θεσμούς, τις εξουσίες, τη δημοκρατία και γενικότερα, δεν μιλάω για το προοδευτικό -συντηρητικό σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, εκεί υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, εμείς είμαστε πιο προοδευτικοί βέβαια από τη ΝΔ, αλλά για όλα τα άλλα θέματα του μοντέλου διακυβέρνησης και γενικότερα της πορείας της χώρας, διαφωνούμε και με τα δύο μοντέλα». «Εμείς θα προτείνουμε το δικό μας» αντέτεινε. «Μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου διακυβέρνηση που πιστεύουμε ότι αυτή έχει ανάγκη η χώρα, με ένα πρόγραμμα που δεν θα είναι εγωιστικό. Θα πούμε δέκα σημεία με βάση τα οποία, εμείς για να μπούμε σε μια κυβέρνηση δεν υποχωρούμε και από εκεί και πέρα το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποφασίσει τις μετεκλογικές εξελίξεις. Και αν πριν από λίγο καιρό φαινόταν ότι η ΝΔ, θα είναι άνετα πρώτη και ούτω καθεξής, σήμερα έχει ρευστοποιηθεί το πολιτικό σκηνικό και όλα είναι ενδεχόμενα. Εμείς λοιπόν με βάση τις θέσεις μας θα πάμε και στην πρώτη αναμέτρηση όταν θα μας δοθεί εντολή και στη δεύτερη αν χρειαστεί» συμπλήρωσε ο κ. Καστανίδης.

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που δυο μήνες πριν τις εκλογές και ένα χρόνο πριν τις εκλογές και δύο χρόνια από τις εκλογές συζητούν για τις μετεκλογικές εξελίξεις με τέτοιες λεπτομέρειες, χωρίς την λαϊκή ετυμηγορία. Θα μείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας και στους θεσμούς. Έχουμε πολλές επιλογές σε ό,τι αφορά το πώς συντίθεται μια τέτοια κυβέρνηση. Θα το δούμε στην πράξη και με βάση τις συνεννοήσεις που θα γίνει και με όποιον θέλει εν πάση περιπτώσει να συνεργαστεί» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, ενώ υπογράμμισε ότι βρίσκομαστε σε μια φάση όπου «καλό θα είναι να ρίξουν όλοι νερό στο κρασί τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος