ertnews.gr

Κ. Σακελλαροπούλου: Οι γείτονες έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον (video)

11/05 21:44
Κ. Σακελλαροπούλου: Οι γείτονες έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον (video)

Εν μέσω της δυσχερούς συγκυρίας και των νέων δεδομένων που δημιουργεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτάσσει την ανάγκη διατήρησης της θετικής ατζέντας με την Τουρκία.

H Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε πως: «Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και έχουμε περάσει πολύ μεγάλες περιόδους ήρεμων και γαλήνιων σχέσεων. Οι γείτονες έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον».

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Στο Κέντρο» από την ακριτική Σύμη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση ν’ απαντήσει σε οποιαδήποτε νέα πρόκληση: «Υπάρχουν περίοδοι με μεγάλη δυσκολία και τελευταία το βιώσαμε και στον Έβρο και στο Αιγαίο. Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε σύγχρονη δημοκρατία είναι να έχουν τη δυνατότητα -ο μη γένοιτο- να προσφέρουν την άμυνα που χρειάζεται».

Στην άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, το Σάββατο 14 Μαΐου, θα συμμετάσχει ο Νίκος Δένδιας, με την ατζέντα να επικεντρώνεται στην Ουκρανία, αλλά και στο νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχία υπό το φως του ρωσικού αναθεωρητισμού.

Νέες προκλητικές αιτιάσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ελλάδα, αυτή τη φορά διά στόματος του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Ομέρ Τσελίκ εκπρόσωπος ΑΚΡ, ανέφερε ότι: «Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους αυτά τα παιδιά πέθαναν στη Μεσόγειο: Ο ένας είναι η διοίκηση του Άσαντ που προσπαθεί να σκοτώσει αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Ο άλλος είναι η Ελλάδα, που σουβλίζει τις βάρκες στις οποίες επέβαιναν αυτά τα παιδιά. Η Ελλάδα είναι που ληστεύει, ξεγυμνώνει και βασανίζει αυτούς τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει πρόταση στο Κογκρέσο προς έγκριση πώλησης 40 νέων F-16 στην Τουρκία.

«Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί – εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού – την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον νέο Αμερικανό πρέσβη συναντήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης Stolen Cerberus δύο αεροσκάφη C-130, ένα της ελληνικής κι ένα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πέταξαν συμβολικά πάνω από το βράχο της Ακρόπολης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ενόψει της σημαντικής επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, εξήρε τη σημασία που έχει γιατί αποδεικνύει την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι Ηνωμένες πολιτείες αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και προσβλέπουν με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με το Στειτ Ντηπάρτμεντ.

Όπως τονίζεται η σχέση Ουάσιγκτον-Αθήνας καθίσταται ακόμη πιο σημαντική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ο οποίος αποδεικνύει ποσό απαραίτητοι είναι σύμμαχοι σαν την Ελλάδα.

Όσον αφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο τη χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να κάνει το νομοθετικό σώμα σε έναν ξένο ηγέτη, ο οποίος θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας. Σε σχέση με την προκλητικότητα της Τουρκίας επισημαίνεται πως ότι η Αμερική είναι απολύτως προσηλωμένη στην διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version