Ηράκλειο: Περιοδεία Τσίπρα στις πληγείσες περιοχές – «Στοίχημα» να μην ερημώσουν περιοχές

Στους πληγέντες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων, βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με πρώτο σταθμό το Αρκαλοχώρι και στη συνέχεια στο Χουμέρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και τις Μελέσσες του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, όπου συνομίλησε με πληγέντες που ζουν σε σκηνές.

Στις 14:30 όπως ανακοινώθηκε ξεκίνησε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε να αποσυρθεί το νέο ΦΕΚ, που, όπως ενημερώθηκε από τους πολίτες, «επί της ουσίας αναιρεί το περιεχόμενο των αποζημιώσεων για τις οποίες είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση».

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους, να μην ερημώσει μία περιοχή που έως πρόσφατα είχε έντονη οικονομική δραστηριότητα», διαμηνύει ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας την κυβέρνηση να εκπονήσει ισχυρό τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ενημερώθηκε και από τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, τόνισε:

«Πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα των πολιτών. Ήρθα μερικές μέρες μετά τον σεισμό γιατί τις πρώτες μέρες λίγα είναι αυτά που μπορούν να γίνουν. Ήρθα τώρα και αυτό που θα κάνουμε είναι να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην αφήσει την περιοχή στην τύχη της, να μη γίνει το ίδιο με το Δαμάσι που οι αποζημιώσεις δόθηκαν ένα χρόνο μετά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσιμο και το θέμα με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εργαζόμενους της περιοχής, που δεν έχουν πλέον εισόδημα, και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για εισόδημα έκτακτης ανάγκης.

Η πολιτεία πρέπει να σκύψει, ουσιαστικά, δίπλα στους κατοίκους «και όχι να κάνει πέρασμα για τσικουδιά. Θα δώσουμε μάχη για να μην ερημώσει η περιοχή», πρόσθεσε, μιλώντας για «ολιστικό σχέδιο» αποκατάστασης των ζημιών

Πολίτες που έχουν πληγεί προσέγγισαν τον κ. Τσίπρα και του εξέφρασαν την απόγνωση στην οποία βρίσκονται, ενώ επιχειρηματίες μίλησαν για περιορισμένες αποζημιώσεις μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr .

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνάντησε και μαθητές, οι οποίοι, ήδη, με ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, έχουν ζητήσει τη μέριμνα της πολιτείας, διευκρινίζοντας ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τηλεκπαίδευσης καλούνται να συνεχίσουν «χωρίς σπίτια και σχολεία».

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος