Η επανεκκίνηση του τουρισμού στο επίκεντρο των συνομιλιών της Υφ. Εξωτερικών της Βρετανίας στην Αθήνα

Το θέμα της επανεκκίνησης του τουρισμού και το ζήτημα της σύναψης τουριστικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε η Υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδια για Ευρωπαϊκά θέματα, Wendy Morton, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα, στις διαδοχικές συναντήσεις της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε τον οδικό χάρτη του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου με τα 5 επίπεδα ασφάλειας για επισκέπτες, εργαζόμενους και κατοίκους, αναφερόμενος ειδικά στα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και στην αξιοποίηση των νέων εργαλείων που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο Έλληνας υπουργός έθεσε και το ζήτημα της σύναψης τουριστικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, επισημαίνοντας τη σημασία της Μεγάλης Βρετανίας στον τουρισμό της χώρας μας, καθώς το 2019 είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα περίπου 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί.

Από τη μεριά της η κυρία Wendy Morton αναφέρθηκε στο ζήτημα του «πράσινου» πιστοποιητικού και στη σημασία του για την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς οι συζητήσεις των δύο χωρών σε τεχνικό επίπεδο έχουν προχωρήσει και σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα της βρετανικής κυβέρνησης μετά την άρση του lockdown.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία στο προσεχές διάστημα με στόχο τον καλύτερο συντονισμό για την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού στο επίκεντρο των συνομιλιών της Υφ. Εξωτερικών της Βρετανίας στην Αθήνα

«Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο εργαζόμαστε συντονισμένα, ώστε να κάνουμε τις διμερείς σχέσεις πολύ ισχυρότερες μετά το Brexit και να διαμορφώσουμε τη μελλοντική στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντησή του με την κα Μόρτον.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, βρέθηκαν ακόμη το θέμα της επανεκκίνησης του τουρισμού, το Κυπριακό, η συνεργασία στο μεταναστευτικό, τα θέματα ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ειδικότερα, σχετικά με τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ελλάδα, σε εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε πως στόχος είναι να μη διαταραχθεί η καθημερινότητα των πολιτών, που ζουν στις δύο χώρες. «Είναι σημαντικό να δουλεύουμε από κοινού, για να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο διμερών σχέσεων και να διαχειριζόμαστε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει και πάλι τα εκατομμύρια των Βρετανών, που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας για τις διακοπές τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει μετά τις 14 Μαΐου, που ανοίγει ο τουρισμός στην Ελλάδα.
Περαιτέρω, σε σχέση με το κυπριακό, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι είναι σημαντικό Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτριες δυνάμεις, να ανταλλάσσουν ιδέες ενόψει της πενταμερούς του Απριλίου.

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε ένα ζήτημα, που, όπως δήλωσε, κάθε Έλληνας πολιτικός έχει χρέος να θέτει και συγκεκριμένα το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι αυτά πρέπει να επαναπατριστούν και να συνενωθούν με το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τον Παρθενώνα, ιδίως μετά το άνοιγμα του Μουσείου της Ακρόπολης, που είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα μάρμαρα «πίσω στο σπίτι τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος