Η Αθήνα δεν ακολουθεί τη ρητορική της έντασης – Νέες απειλές του Ερντογάν

Array

Σε νέα επιχείρηση συστηματικής αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών προχωρά η Άγκυρα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ευθέως την Ελλάδα με συνέπειες αν δεν προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου. Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σφοδρά ενοχλημένος με την ελληνική στρατηγική διεθνοποίησης των πολυεπίπεδων τουρκικών προκλήσεων.

Όπως ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν: «Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε μαχητικά αεροσκάφη για τις ανάγκες της ασφάλειά μας.  Ως Τουρκία ό,τι είναι αναγκαίο θα το κάνουμε, όταν έρθει η στιγμή. Και ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε σε εκείνον υπό τον όρο να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Ίσως… Θα μάθει…».

Μπορεί ο Ερντογάν να επικαλέστηκε ότι στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμφωνήθηκε αποχή από προκλητικές ενέργειες, οι αριθμοί όμως μιλούν από μόνοι τους.

Από τις αρχές του έτους έως την 30η Ιουνίου η τουρκική αεροπορία πραγματοποίησε 3954 παραβιάσεις και 137 υπερπτήσεις με την τελευταία να καταγράφεται το μεσημέρι της Τρίτης πάνω από τη νήσο Ανθρωποφάγους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε: «Οι κατασκευές που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία με τα τελείως ανιστόρητα, αλλά και ανυπόστατα επιχειρήματά της δεν έχουν πετύχει το σκοπό τους. Όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι δυστυχώς η Τουρκία δεν έχει πάρει τα μηνύματα από τη Διεθνή Κοινότητα για τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, εγκαλεί ανυπόστατα την Ελλάδα για διακρίσεις σε βάρος της μειονότητας στη Θράκη: «Δυστυχώς η Ελλάδα για άλλη μια φορά έκανε ένα λάθος βήμα και έκλεισε 4 σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα. Πρόκειται για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττεται από την Ελλάδα».

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, τονίζει πως: «Η Τουρκία οφείλει να βάλει τέλος στην παραπλανητική της ρητορική και να κατανοήσει την πραγματικότητα που καταδεικνύει ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη απολαμβάνει πλήρως τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της».

Ο Δημήτρης Καιρίδης βουλευτής της ΝΔ, δήλωσε: «Αν κανείς το δει αποστασιοποιημένα βλέπει ένα θλιβερό θέαμα θα σας έλεγα. Μια τουρκική ηγεσία, η οποία έχει πολύ λίγα να πει ή τίποτα για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία».

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος