Γ. Γεωργαντάς: Άμεσα θα δοθούν λύσεις για τα πιστοποιητικά εξωτερικού και τη σχολική κάρτα των παιδιών

«Για πρώτη δόση τα ραντεβού, τα οποία κλείστηκαν χθες ήταν 41276 και 72.000 για την τρίτη δόση». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνέντευξή του.

Όσον αφορά στο ζήτημα που προέκυψε με τη σχολική κάρτα μαθητών, η οποία βεβαιώνει ότι ένας ανήλικος μαθητής έχει κάνει self test, αλλά δεν γίνεται δεκτή από ορισμένους καταστηματάρχες, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε στον ΑΝΤ1, ότι «αυτό που βεβαιώνεται στη σχολική κάρτα είναι μέσα από την εφαρμογή του self test, δηλαδή ουσιαστικά βεβαιώνεται ότι το παιδί έχει υποστεί τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, ο οποίος προβλέπεται. Επειδή αναγράφεται όμως σχολική κάρτα απασχολεί ορισμένους επαγγελματίες. Τα παιδιά για να πηγαίνουν στο σχολείο πρέπει να κάνουν δυο self test, ενώ για επιπλέον δραστηριότητες τα σαββατοκύριακα θα πρέπει να κάνουν ακόμη ένα. Θα βρούμε τον τρόπο με αρμόδια υπουργεία να υπάρξει εκείνη η ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν χρειάζεται να υποστούν κι άλλο self test. Η σχολική κάρτα αποδεικνύει ότι ο μαθητής έκανε self test, μπορεί ένας καταστηματάρχης κι έτσι όπως είναι να το δεχτεί. Σε κάθε περίπτωση για να μην υπάρχει παρερμηνεία θα δοθούν διευκρινίσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Σχετικά με όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, έχουν το πιστοποιητικό και δεν τους «διαβάζει» το σύστημα, αλλά και για όσους θέλουν να κάνουν στην χώρα μας την τρίτη δόση, ο κ. Γεωργαντάς στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ένα σύστημα παγκόσμιας διαλειτουργικότητας όλων των πιστοποιητικών όλων των χωρών. Η ΕΕ έχει κάνει το δικό της που δεν αφορά μόνο τις χώρες που ανήκουν σε αυτήν, αλλά και επιπλέον 16 συνεργαζόμενες χώρες τα συστήματα των οποίων έχουν αναγνωριστεί και ενσωματωθεί, όπως για παράδειγμα Ισραήλ, Νορβηγία, Ισλανδία, Τουρκία.

Αν όχι σήμερα, αύριο, θα κατατεθεί μια τροπολογία από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία θα δημιουργήσουμε δυο καινούρια μητρώα: Το μητρώο εμβολιασθέντων εξωτερικού και το μητρώο όσων έχουν νοσήσει στο εξωτερικό. Αυτό θα δώσει μια λύση, θα γίνει πρώτα βέβαια μια επεξεργασία των πιστοποιητικών που φέρουν. Τα πιστοποιητικά είναι δυο ειδών, αυτά που είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα και κάποια που δεν είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα, άρα εκεί χρειάζεται μια μεγαλύτερη επεξεργασία» υπογράμμισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «μόλις δημιουργηθούν αυτά τα δυο μητρώα τότε θα δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι, εφόσον ενταχθούν στο μητρώο, καθώς θα έχει αναγνωριστεί ως έγκυρο και αξιόπιστο το πιστοποιητικό τους, είτε να πάρουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για να μπορούν να κινούνται άνετα, είτε να κάνουν την αναμνηστική δόση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος