Φθορές στην Αγία Σοφία: Σκόπιμη ενέργεια “βλέπουν” ακόμη και στο εσωτερικό της Τουρκίας

Να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη ζητεί το Υπουργείο Εξωτερικών για τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, ενώ πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Τουρκίας που κάνουν λόγο για σκόπιμη ενέργεια. Την ίδια ώρα η Άγκυρα προκαλεί με νέες υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες.

Την ώρα που οι αρχές στην Κωνσταντινούπολη ξεκινούν έρευνα για τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, οι φωνές που μιλούν για σκόπιμη ενέργεια που πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα πληθαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας.

“Η θύρα αυτή δεν είναι πόρτα στάβλου, είναι μια ιστορική πύλη 1400 ετών. Καλώ τους εισαγγελείς να πράξουν το καθήκον τους. Δεν υπήρξε ούτε μια ανακοίνωση από το Υπουργείο μέχρι τώρα. Εάν αυτό δεν είναι ιστορική προδοσία τότε τι είναι;” επισημαίνει ο Γκαμζέ Ακκούς Ιλγκεζντί αντιπρόεδρος CHP– βουλευτής τουρκικής αντιπολίτευσης

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι το ξύλινο στοιχείο της θύρας υπέστη τη φυσιολογική φθορά του χρόνου, με έναν πάντως από τους πλέον διάσημους Τούρκους ιστορικούς να μιλά για οργανωμένη δράση.

“Υπάρχει μια διεστραμμένη άποψη εδώ. Δεν μπορεί είναι δουλειά ενός και μόνο ανθρώπου, είναι προφανώς δουλειά μιας οργάνωσης” υποστηρίζει ο καθηγητής Ιστορίας Ιλμπέρ Ορταϊλί.

Να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη ζητά το Υπουργείο Εξωτερικών.

“Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη” επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του.

Παρά την κατακραυγή, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, επέμεινε στους προκλητικούς τόνους, αναφέροντας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ως επίτευγμα.

“Ανοίξαμε την Αγία Σοφία, για τη οποία μας έλεγαν επί χρόνια δεν μπορείτε να τη ανοίξετε, δεν θα σας αφήσουμε να την ανοίξετε, θα χαλάσουμε την ησυχία σας”

“Η Τουρκία οδηγείται σε έναν δρόμο ισλαμοποίησης μακριά από το δυτικό πλαίσιο” υπογραμμίζει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος δρ. Οθωμανικών Σπουδών

Η Άγκυρα ανεβάζει τη θερμοκρασία στο Αιγαίο, με τουρκικά μαχητικά να πραγματοποιούν αλλεπάλληλες υπερπτήσεις, μια εκ των οποίων μόλις 300 μέτρα πάνω από τις Οινούσσες και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να επιτίθεται κατά της ελληνικής πολιτικής τάξης.

“Ενώ εμείς απλώνουμε το χέρι της φιλίας και κάνουμε προσπάθειες να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης, συναντάμε προκλητικές και παράνομες ενέργειες και ρητορικές ορισμένων Ελλήνων κυβερνώντων” υποστηρίζει ο Χουλουσί Ακάρ.

Σκληρή η απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαραδαλιά από τις Οινούσσες. “Πιστοί στο Δίκαιο είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας”.

Την ίδια ώρα κατά τη συνάντησή του με μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την προοπτική ν’ αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.

“Όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως το σημείο εισόδου του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη” επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Την ιατροφαρμακευτική βοήθεια που συγκέντρωσε το ΚΙΝΑΛ για την Ουκρανία παρέδωσε στις διπλωματικές αρχές της Ουκρανίας ο Νίκος Ανδρουλάκης. “Μια παράνομη εισβολή και ένας βάρβαρος πόλεμος με χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες, πρέπει να τελειώσει άμεσα” επισήμανε.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος