Ευκλείδης Τσακαλώτος: Κατηγορεί για υποκρισία και λαϊκισμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Για υποκρισία και λαϊκισμό κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή την αντιπαράθεση γύρω από την ΕΥΔΑΠ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, ουσιαστικά δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση του νερού, καθώς το Υπερταμείο έχει ως βασικό σκοπό την εκποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου στους δανειστές μας για 99 χρόνια και τις σχετικές νομικές δεσμεύσεις οι οποίες, εξακολουθούν και ισχύουν μέχρι σήμερα».

Απαντά ο κ. Τσακαλώτος: «Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης μιλάει λες και η οικονομική ιστορία της Ελλάδας αρχίζει το 2015. Η πραγματικότητα είναι ότι οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ είχαν περιέλθει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο συστάθηκε με αποκλειστικό στόχο την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου (ν.3986/2011, άρθρο 5).

Αντιθέτως το Υπερταμείο το οποίο συστήσαμε εμείς δεν είναι ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά, όπως προβλέπεται ρητά στον νόμο (4389/2016), στοχεύει στην “μακροπρόθεσμη επαύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει” χρησιμοποιώντας μια σειρά από εργαλεία όπως η προώθηση μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις, η βελτίωση της εταιρικής τους διακυβέρνησης και διαφάνειας, η προαγωγή υπεύθυνης διοίκησης, κοινωνικής ευθύνης, αειφορίας, καινοτομίας και οι βέλτιστες εταιρικές πρακτικές (άρθρο 204 παρ.2).

Ταυτόχρονα δεν μπορεί να κάνει ιδιωτικοποιήσεις αν δεν συμπεριλάβει αυτή του την πρόθεση στους στρατηγικούς του στόχους τους οποίους εγκρίνει ο υπουργός Οικονομικών (άρθρο 190, παρ.2α). Όλα τα παραπάνω απέχουν παρασάγγας από “το Υπερταμείο έχει ως βασικό σκοπό την εκποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων”. Ουσιαστικά δηλαδή με τη μεταφορά των μετοχών στο Υπερταμείο αποφεύχθηκε η αναγκαστική ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ».

Για την «κατηγορία» ότι εκχώρησε περιουσιακά στοιχεία για 99 χρόνια, αναφέρει: «Μάλλον ξεχνάει ο κ. Μητσοτάκης ότι μοναδικός μέτοχος του Υπερταμείου είναι το Ελληνικό Δημόσιο που εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190, παρ. 2). Και εξάλλου αν έχει εκχωρηθεί στους δανειστές (που δεν έχει εκχωρηθεί), ας μας εξηγήσει πως θα υπερβεί αυτό το εμπόδιο με μία μόνο δήλωση. Προφανώς τίποτα από αυτά δεν ισχύει, και πρόκειται απλά για άλλο ένα ψέμα και λαϊκισμό του Πρωθυπουργού».

Ακολούθως απαντά στο ότι «Είναι υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό» ανατρέχοντας σε παλαιότερη δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Για το ποιος θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό θα ανατρέξω σε δήλωση του κ. Μητσοτάκη από το 2018 όταν έλεγε ότι “είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής. Ταυτόχρονα, όμως, με μία ισχυρή εποπτική αρχή, η οποία θα ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής και θα διασφαλίζει ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης”.

Τι μας λέει εδώ ο κ. Μητσοτάκης; Ότι πρέπει να μπει ιδιώτης στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και ότι η ρυθμιστική αρχή υδάτων διασφαλίζει ότι με την παρουσία ιδιώτη το νερό δεν θα γίνεται αντικείμενο “στενής οικονομικής εκμετάλλευσης” (δηλαδή μπορεί να γίνει αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης απλά όχι στενής, ότι και αν σημαίνει αυτό). Και τι έκανε η ΝΔ πριν από ένα μήνα περίπου; Προχώρησε στη σύσταση ρυθμιστικής αρχής υδάτων, δημιουργώντας την προϋπόθεση για την είσοδο ιδιωτών στην ύδρευση».

Κλείνει την απάντησή του λέγοντας: «Θα θυμόσαστε την υπόσχεση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης πριν τις εκλογές του 2019 ότι δεν θα καταργηθεί η 13η σύνταξη που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την κατήργησε. ‘Αρα στην κρίση σας όχι μόνο αν είναι υποκριτής και λαϊκιστής για αυτά που είπε σήμερα ή για αυτά που υπόσχεται».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος