Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία: Διευρύνεται το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας (video)

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στέλνει από τη Σαουδική Αραβία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα Μέση Ανατολή. Με τις χώρες αυτές και με τη Σαουδική Αραβία χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας σε επίπεδο οικονομικό και γεωπολιτικό. Οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον τρίτων. Έίναι η Τουρκία που αυτοαποκλείεται με τις επιλογές της. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην διατήρηση ανοικτών διαύλων με την Τουρκία» σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αθήνα εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να προκύψει κάτι δραματικό στα ελληνοτουρκικά, προτάσσοντας, παράλληλα, το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα δύο ετών έχει χτίσει στενές σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, ενώ έχει ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Πέραν του γεωπολιτικού, αυτό που εξάγεται από τη διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία είναι και το συνεχές κάλεσμα στους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα. Από την κυβέρνηση οι προσδοκίες που δημιουργούν τα στοιχεία για την ανάπτυξη τα επόμενα έτη χαρακτηρίζονται εξαιρετικές.

Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, συμφωνήθηκε η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, των επενδύσεων και του τουρισμού.

Συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο John Defterios σε διεθνές οικονομικό φόρουμ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Άγκυρα στο δρόμο της νομιμότητας.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή. Και νομίζω ότι στο τέλος η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι η επιθετική στάση της στην Ανατ. Μεσόγειο δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά. Έχουμε εγκαθιδρύσει τις συμμαχίες μας κι έχουμε τραβήξει πολύ καθαρά τις κόκκινες γραμμές μας. Κι ελπίζω ότι η Τουρκία θα συμμετέχει μαζί μας εποικοδομητικά για να λύσουμε το κύριο θέμα που έχουμε, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είμαστε πάντα ανοικτοί σε διάλογο, αλλά δεν θα δεχθούμε εκφοβισμούς και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε στα θέματα της εθνικής κυριαρχίας μας» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ενημέρωσε τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, με τον Αλ Σαούντ να ευχαριστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πυραυλική προστασία.

Δένδιας: Οθωμανικά «φαντάσματα» απειλουν την ασφάλεια της περιοχής

Στο μεταξύ, σε ομιλία του στο Λονδίνο με θέμα την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για οθωμανικά φαντάσματα που απειλούν την ασφάλεια της περιοχής.

«Ένα από αυτά τα φαντάσματα απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Όλοι γνωρίζετε ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με casus belli από τα τέλη της δεκαετίας του 90» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ οι ελληνοαμερικανοί βουλευτές Λου Ραπτάκης και Στέφεν Πάππας, ανέδειξαν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και προανήγγειλαν τον αποκλεισμό της Άγκυρας και από το πρόγραμμα για τα F-16.

«Θα απαγορέψουμε η Τουρκία να αγοράσει τα F16. Γιατί να δώσουμε όπλα Αμερικανικά που η Τουρκία δεν είναι καλή γείτονας για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και κάθε μέρα τονίζει το δικό της το πλάνο το μπλε horizon που λένε» λέει ο βουλευτής των Δημοκρατικών Λου Ραπτάκης.

«Με τις πράξεις στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία, τόσο στο παρελθόν, όσο και τώρα, με τις υπερπτήσεις πάνω από την ελληνική εδαφική επικράτεια, τις παραβιάσεις της ΑΟΖ και με όλες τις προκλητικές κινήσεις που κάνει η τουρκική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ χάνουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη τους σε αυτό το καθεστώς» τονίζει ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Στέφεν Πάππας.

Σακελλαροπούλου: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονικης μας εμψυχώνει όλους

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς σαν σήμερα το 1912 αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους Έλληνες.

«Συμμετέχοντας και φέτος με συγκίνηση στους εορτασμούς της πόλης μας, εύχομαι ο συμβολισμός τους να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει. Χρόνια πολλά σε όλους» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος