Έως το 2024 έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Β. Μακεδονίας

Ακόμα μία ενεργειακή διασύνδεση που ενισχύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια επετεύχθη. Ελλάδα και Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν μνημόνιο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριετίας.

Μέχρι το 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας που θα μεταφέρει φυσικό αέριο καλύπτοντας βασικές ενεργειακές ανάγκες των δύο χωρών.
Οι υπογραφές πάνω στη σχετική συμφωνία μπήκαν σήμερα (Παρασκευή 9 Ιουλίου) από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Kreshnik Bekteshi παρουσία του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας Ζόραν Ζάεφ και του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2024 με τον αγωγό να είναι μήκους 123 χλμ., θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη Γευγελή ενώ θα μπορεί να μεταφέρει 1,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο με δυνατότητα διπλασιασμού.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε πως ανάμεσα στα άλλα οφέλη, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χώρων προσφέροντας και οικονομικά οφέλη. «Είναι μια σημαντική συμφωνία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και βέβαια αφού ξεκινήσει τη λειτουργία αυτός ο αγωγός θα βοηθήσει πολύ την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομιών μας».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Ο αγωγός θα κατασκευαστεί με υψηλές προδιαγραφές ώστε να μπορεί να μεταφέρει και άλλα καύσιμα ή συνδυασμούς καυσίμων με χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η κατασκευή του αγωγού ενισχύει γεωπολιτική θέση της χώρας και με την μεταφορά του υδρογόνου θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του ενεργειακού και κλιματικού αποτυπώματος.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος