Ελληνοτουρκικά: Δίχως τέλος οι προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο με την Τουρκία να ζητάει και τα… ρέστα

Το συνηθισμένο για αυτήν μοτίβο των οβιδιακών μεταμορφώσεων υιοθετεί η Άγκυρα, τορπιλίζοντας με τα νέα κύματα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου την πρόοδο που σημειώθηκε στο ραντεβού των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Η Αθήνα αντιδρά έντονα σε όλα τα επίπεδα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για την προκλητική συμπεριφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος και τις επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Όσο για το τι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία, ο διπλωματικός συντάκτης Νίκος Μελέτης λέει, μεταξύ άλλων, ότι θέλει να δείξει ότι δεν πτοείται ούτε από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ούτε από τον πόλεμο στην Ουκραβνία, ούτε από τις ανακατατάξεις στον παγκόσμιο σύστημα.

Ακόμα σχολιάζει ότι οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά είναι μία πολύ επικίνδυνη κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Στόλτενμπεργκ  – Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη

«Κατέστησα σαφές στον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά εκ μέρους ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και την ενότητα του σκοπού του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που, μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο για όλους μας να παραμείνουμε ενωμένοι, καθώς αντιμετωπίζουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα θα εγείρει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, καυτηριάζοντας, παράλληλα, το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζοντας είπε: «Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει επίσης την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν, πριν από λίγους μήνες. Πρέπει να σταματήσει αμέσως»

Με εντολή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα

Η ηγεσία της γείτονος δεν εγκαταλείπει την όχθη της παραβατικότητας…Μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης (27/4) όταν και έλαβε χώρα το διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στον πρέσβη της Τουρκίας τα…γεράκια της Άγκυρας είχαν πραγματοποιήσει 15 υπερπτήσεις. Ακολούθησαν ακόμα 26 από τη στιγμή του διαβήματος μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ συνολικά, σε ένα κρεσέντο καταπάτησης του διεθνούς δικαίου η Τουρκία προχώρησε σε 168 παραβιάσεις, εκ των οποίων οι 41 ήταν υπερπτήσεις

Η Τουρκία στήνει τη δική της εικονική πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παραβίασε επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας.

«Ενώ η Ελλάδα είναι που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας για αβάσιμους ισχυρισμούς είναι ασυμβίβαστο με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μπαίνουν στον…πάγο.

«Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες. Αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας. Είναι απολύτως σαφές ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν είναι πρόσφορο το κλίμα, για να γίνουν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης» σχολιάζει ο Γιάννης Οικονόμου.

«Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά μας. Η πολιτική του “πιστού και δεδομένου” είναι αδιέξοδη. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαιτήσει συγκεκριμένες αμερικανικές δεσμεύσεις, κ οπωσδήποτε τη μη πώληση F16 στην Τουρκία» γράφει σε tweet ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η Αθήνα ήδη έχει ενημερώσει αξιωματούχους της Ε.Ε., του ΟΗΕ και χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το νέο κύκλο των τουρκικών παραβιάσεων.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος