ertnews.gr

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για το ταξίδι στις ΗΠΑ (video)

19/05 21:27
Εκνευρισμός στην Άγκυρα για το ταξίδι στις ΗΠΑ (video)

(AP Photo/Burhan Ozbilici, FILE)

Αίσθηση έχει κάνει για ακόμα μία φορά, η στάση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν απέναντι στη Δύση. Εκμεταλλεύεται την ιστορική απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να αιτηθούν ένταξη στο ΝΑΤΟ για να εκβιάσει ανταλλάγματα από τους συμμάχους του.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει στραμμένο το βλέμα στις εκλογές που θα γίνουν σε ένα χρόνο και επιχειρεί να τονώσει τη δημοτικότητά του, ζητώντας να επανέλθει η χώρα του στο πρόγραμμα για τα Fι35, μετά την αποπομπή του, λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων των S 400, ενώ θέλει και F-16 καθώς και εγγυήσεις για μη ίδρυση κουρδικού κράτους.

Η ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας Αθήνας- Ουάσινγκτον, όπως αποτυπώθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλεί τον έκδηλο εκνευρισμό και την κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας.

Επιβεβαιώνοντας την εικόνα ενός κράτους- ταραξία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, επιτέθηκε κατά Ελλάδας και Δύσης, με ένα συνονθύλευμα αιτιάσεων, αναφέροντας πως: «Η Ελλάδα χρωστάει στη Δύση 400 δισ. δολάρια. Αλλά η Δύση εξακολουθεί να τους παρέχει οπλική υποστήριξη και επιτρέπει στην Αμερική να δημιουργεί βάσεις».

Στους ίδιους τόνος επέλεξε να κινηθεί νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν, πλην Αθήνας και Λευκωσίας κατηγόρησε και την Ουάσινγκτον για έλλειψη ισορροπιών στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας: «Όσον αφορά το Κυπριακό, την Ελλάδα και την Τουρκία είπα στον κ. Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ είχαν πάντα μια ισορροπία στις πολιτικές τους. Πρόσθεσα, όμως, ότι τον τελευταίο καιρό έχουν χάσει αυτήν την ισορροπία, παρότι θα έπρεπε να την διατηρήσουν. Ο κ. Μπλίνκεν μου είπε ότι θα διατηρήσουν αυτή την ισορροπία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Συνολικά η τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε τροχιά αμηχανίας και όχι ευχάριστης θέσης με βάση τα όσα συνέβησαν με το ταξίδι στις ΗΠΑ και όσα πέτυχε με την παρουσία του εκεί».

Την ώρα που η Τουρκία ψάχνει μέσω ενός μεγάλου παζαριού διόδους πρόσβασης στα αμερικανικά οπλικά συστήματα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει την οξεία αντίθεση της Αθήνας: «η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όσες δυνατότητες έχει, όπου τις έχει, για να σταματήσει την αναβάθμιση των τουρκικών οπλικών συστημάτων, στο βαθμό που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που η Τουρκία μας απειλεί, στο βαθμό που η Τουρκία συνεχίζει με το casus belli».

Εν μέσω αυτού του κλίματος και με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών παραχαράσσει την Ιστορία, μιλώντας για σφαγές στην Τριπολιτσά και την Ανατολία. Συγκεκριμένα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει πως: «Απορρίπτουμε τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών Αρχών με αφορμή την επέτειο των αβάσιμων ισχυρισμών για τους Ποντίους, που διαστρεβλώνουν την ιστορία».

Συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του είχε στη Χάγη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε και το Ποινικό Διεθνές Δικαστήριο, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει συνυπογράψει επιστολή για τη διερεύνηση ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε: «Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διαχρονικά έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πάντοτε πιστεύει ότι είναι ο ενδεδειγμένος χώρος και τρόπος, αν θέλετε, επίλυσης των διαφορών μεταξύ των κρατών».

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευχαρίστησε τηλεφωνικώς ο Νίκος Αναστασιάδης για την προβολή του κυπριακού ζητήματος στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Άννα Παπασωτηρίου

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version