Διπλωματικός «πυρετός» για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή (video)

Στην πρώτη γραμμή του διπλωματικού ντεμαράζ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται η Αθήνα.

Ενισχύοντας την εμβέλεια της ελληνικής επιρροής σε όλη τη λεκάνη της ανατολικής μεσογείου, ο Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το Κάιρο, έχοντας μεταδώσει προς όλους τους διπλωματικούς διαύλους, τη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει η γέφυρα Ευρώπης -Μέσης Ανατολής και τη σταθεροποίηση ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Το τετ-α-τετ με τον Σαμέχ Σούκρι αλλά και οι διευρυμένες συνομιλίες στη χώρα των Φαραώ, αποτελούν το πρώτο επιστέγασμα ενός διπλωματικού μαραθωνίου, με αφετηρία την επίσκεψη στην περιοχή της κρίσης. Το ταξίδι υψηλού συμβολισμού πλαισίωσε η δυναμική συνέχεια με διαδοχικές επικοινωνίες με τους ομολόγους από ΗΑΕ, Κύπρο, σε Κροατία και Σλοβακία καθώς και η πρωινή κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Σαουδάραβα υπουργό Πολιτισμού.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές: “Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, η οποία μπορεί και συνομιλεί με το σύνολο των πλευρών”.

Τη διάχυτη ενόχληση της Τουρκίας για το διπλωματικό σόλο της Αθήνας, και την ταυτόχρονη τριμερή με Αίγυπτο στην Κύπρο, επιδείνωσαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Σε δήλωσή του ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, αναφέρει: “Κάνουν τα πάντα, για να καταστρέψουν το καλοπροαίρετο έργο μας. Ολόκληρος ο κόσμος γνωρίζει ποια ήταν η ελληνική θηριωδία, μεταξύ του 1919 και του 1921”.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο ΡΙΚ τόνισε: “δεν μπορεί να περιμένουμε πραγματική και σοβαρή βελτίωση υπό το καθεστώς εντάσεων απειλών και μονομερών ενεργειών όπως είναι ας πούμε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος τουρκικών αεροσκαφών”.

Τη στιγμή που η Άγκυρα δημοσιοποιούσε τον εκνευρισμό της για το ευρωπαϊκό ράπισμα, η Αθήνα ενεργοποιούσε διπλωματικά αντίμετρα για το περιστατικό με τα τουρκικά αλιευτικά νότια της Γαύδου.

Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη: “τέτοιου τύπου κινήσεις και παραβιάσεις απαντώνται -κατά πάγια πρακτική- με διαμαρτυρία προς την τουρκική πλευρά”.

“H Τουρκία αναμένει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταβάλει εποικοδομητικές προσπάθειες αντί να είναι μια πλατφόρμα για αβάσιμους ισχυρισμούς και τυφλές κατηγορίες” αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής αρχής είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που δήλωσε: “Να διακόψει αμέσως τη στρατιωτική συνεργασία και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ, που συνεχίζει ξεδιάντροπα να δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό”, ενώ ο Μαρουάν Τουμπάσι, Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε: “Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του υπουργείου Εξωτερικών που εξισώνει το θύτη με το θύμα”.

Η ελληνική διπλωματία θα εντατικοποιήσει τον κύκλο των επαφών με όλους τους παίκτες της περιοχής.

Στην Τουρκία

Ο Ερντογάν και τα παραληρήματά του δεν ορρωδούν προ ουδενός. Ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε μήνυση κατά της Μεράλ Ακσενέρ επειδή τον παρομοίασε με τον Νετανιάχου, ενώ από τη μήνιν του δεν γλίτωσε ούτε η ΟΥΕΦΑ.

Με τις πιέσεις στο εσωτερικό, οικονομικές και πολιτικές να εντείνονται, ο Tούρκος πρόεδρος, επιχειρεί να εκτρέψει το ενδιαφέρον. Δεσμεύεται για “χαρμόσυνα νέα”, και, όπως τόνισε, θα τα μοιραστεί με το λαό του και τη διεθνή κοινότητα στις 20 Ιουλίου από την Βόρεια Κύπρο. Όπως ανέφερε ο κ. Ερντογάν: “Πρώτα ο Θεός λαμβάνουμε χαρμόσυνες ειδήσεις. Προσεχώς, πρώτα ο Θεός, αν λάβετε νέα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο να μην εκπλαγείτε”.

Την ίδια ώρα, ο εμφύλιος στην εσωτερική πολιτική ζωή της Τουρκίας, συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, αγωγή κατά της Μεράλ Αξενέρ, επικεφαλής του Καλού Κόμματος, κατέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, γιατί η επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος είπε για εκείνον ότι είναι η τουρκική εκδοχή του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Πολιτικοί αρχηγοί φτάνουν στο σημείο να με παρομοιάζουν με τον Νετανιάχου. Ενώ είναι τόσο άθλιοι που δεν ξέρουν ούτε καν που βρίσκετε στο χάρτη η Παλαιστίνη”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν διεκδικεί αποζημίωση ύψους περίπου 25.000 ευρώ ενώ τα έβαλε ακόμη και με την ΟΥΕΦΑ λέγοντας: “Εγώ πιστεύω ότι ήταν πολιτική αυτή η απόφαση”. Και αυτό γιατί μετέφερε στο Πόρτο από την Κωνσταντινούπολη την έδρα του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, επειδή η Τουρκία παραμένει στη βρετανική κόκκινη λίστα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Νίκος Σταυρουλάκης, Μανιάνα Καλογεράκη, Ρένα Δημητρίου

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Εκεχειρία αποφάσισε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος