ertnews.gr

Δέσμη 5 μέτρων άμεσης ενίσχυσης συνταξιούχων για την απώλεια του ΕΚΑΣ (video)

27/07 22:30
Δέσμη 5 μέτρων άμεσης ενίσχυσης συνταξιούχων για την απώλεια του ΕΚΑΣ (video)

Μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων από τις απώλειες του ΕΚΑΣ, με άμεση μάλιστα εφαρμογή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) στην οποία παρουσίασε τους επτά πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι παροχές αυτές ξεκινούν άμεσα από τον επόμενο μήνα και πως η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει την κάλυψή τους για το τρέχον έτος, ενώ αντίστοιχη πρόνοια θα υπάρξει και για επόμενα δύο έτη, έως ότου ξεκινήσει η καταβολή της εθνικής σύνταξης.

«Είναι μια μεγάλη κοινωνική πληγή που έχουμε χρέος να επουλώσουμε, όσο μπορούμε, όπως μπορούμε. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις, όσο είναι δυνατό, αυτού του μέτρου», πρόσθεσε ανακοινώνοντας τις πέντε παρεμβάσεις για το ΕΚΑΣ.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • θεσμοθετείται η πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση, από την φαρμακευτική δαπάνη. Από εδώ και στο εξής, δεν θα πληρώνουν καθόλου τα φάρμακά τους.
  • απαλλάσσονται όσοι δικαιούχοι χάνουν την παροχή του ΕΚΑΣ ύψους από 30 ευρώ και άνω, από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας.
  • εντάσσονται κατ΄ εξαίρεση όσοι δικαιούχοι έχουν απώλεια από 115 ευρώ και άνω στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 τις απολεσθείσας παροχής.
  • διατηρείται ισόποση παροχή αυτής που χάθηκε του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
  • διατηρείται κατ΄ εξαίρεση ισόποση παροχή σε περιπτώσεις ζευγαριών ηλικιωμένων με απώλειες. Διατηρείται δηλαδή η παροχή σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα γιατί υπήρξαν τέτοια φαινόμενα ακραίων απωλειών.

Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τους επτά βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους που επλήγη τα προηγούμενα έτη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σχετική είδηση: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version