Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο οι διμερείς σχέσεις και η ρωσική εισβολή (video)

Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του Νίκου Δένδια στην επίσκεψή του στο Τόκιο. Στη συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του διαπιστώθηκε συναντίληψη σε μείζονα θέματα, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η διεθνής νομιμότητα.

Επιπλέον εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις υπό το πρίσμα των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο νησιωτικές χώρες.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας “Είναι μία χώρα που, αν λάβει κανείς υπόψη το πολύ μεγάλο μέγεθός της, είναι απαραίτητος συνομιλητής στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας, στα θέματα της σταθερότητας και στην καταπολέμηση του αναθεωρητισμού, δηλαδή στην προσήλωση στις Συνθήκες και τα σύνορα που οι Συνθήκες αυτές καθορίζουν. Αυτός είναι ο κοινός μας τόπος, όταν και οι δύο καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά, αυτός είναι ο κοινός μας τόπος και όταν συζητάμε για την παγκόσμια σταθερότητα”.

Στην Ουκρανία, το υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από τις εμπόλεμες ζώνες, όπου απαιτείται. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε, η έβδομη κατά σειρά επιχείρηση μετακίνησης προσώπων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: Η επιχείρηση «Νόστος 7», για την εκκένωση, από την Ουκρανία, 47 συνολικά ατόμων, εκ των οποίων μία Ελληνίδα πολίτης, 25 ομογενείς από την Ουκρανία και ένας Σουηδός υπήκοος, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα διαμηνύει ότι η αποστολή αμυντικού υλικού εκ μέρους της Ελλάδας στην Ουκρανία έχει ολοκληρωθεί.

Όπως επισήμανε από την Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ” Ό,τι στείλαμε από αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, γιατί δεν υπάρχει θέμα νέας αποστολής, ήρθε από τα αποθέματά μας. Δεν υπάρχει περίπτωση αποδυνάμωσης της άμυνας των νησιών μας ειδικά, να πάρουμε ένα σύστημα από εκεί και να το στείλουμε. Δεν θα την άμυνα του Ελληνικού εδάφους προκειμένου να συνδράμουμε την Ουκρανία”.

Παράλληλα η Κοινοβουλευτική διπλωματία συνδράμει ουσιαστικά την ενίσχυση των θέσεων που απηχεί η χώρα. Ο πρόεδρος της Βουλής υποδέχθηκε στο γραφείο του, τον Πρόεδρο της Καναδικής Γερουσίας George J. Furey.

“Με τον Καναδά αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις και μέσα σε αυτή την τεράστια κρίση που περνάμε, πιστεύουμε πως οι αρχές και οι αξίες της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας, παρά τη βαρβαρότητα, τελικώς θα επικρατήσουν” τόνισε ο Κώστας Τασούλας.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Άγκυρα επιλέγει την οδό των προκλήσεων και της έντασης στον Ουρανό του Αιγαίου. Μόνο την Τετάρτη (13 Απριλίου), το ΓΕΕΘΑ κατέγραψε μεταξύ άλλων και ένδεκα (11) υπερπτήσεις, εκ των οποίων αρκετές σε ιδιαίτερα χαμηλά ύψη πάνω από Ελληνικά νησιά, και μάλιστα κατοικημένα. Οι Τούρκοι πιλότοι πέταξαν σε ύψος μόλις 1500 ποδών (περίπου 300 μέτρα) πάνω από τις Οινούσσες, ανατολικά της Χίου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης – Αποστολή Ιαπωνία: Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος