Δ. Καιρίδης στην ΕΡΤ: Τι σηματοδοτεί η επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Για «μεγάλη ήττα της Αμερικής» έκανε λόγο ο διεθνολόγος και βουλευτής ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την αλλαγή ισορροπιών σε διεθνές επίπεδο.

«Δεν είναι η αποχώρηση μόνο αυτή καθ’ αυτή (…) αλλά ο τρόπος της αποχώρησης. Αυτό το χάος» σημείωσε ο κ. Καιρίδης, επισημαίνοντας ότι η επικράτηση των Ταλιμπάν είναι «ήττα για τη Δύση και ό,τι η Δύση εκπροσωπεί» και «νίκη για τους τζιχαντιστές». Τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη κρίση στην κυβέρνηση Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι γι΄αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέκοψε εσπευσμένα τις διακοπές του.

Ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι το Αφγανιστάν ήταν εστία τζιχαντισμού και πως τώρα υπάρχει ο φόβος ότι θα ξαναγίνει ορμητήριο τζιχαντιστών.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν εντάσεις, ενδεχομένως εμφύλια σύρραξη. Σημείωσε ότι «καραδοκούν οι όμορες χώρες για να επέμβουν και να χρησιμοποιήσουν το Αφγανιστάν ως πεδίο για τους δικούς τους ανταγωνισμούς. Το Πακιστάν και η Ινδία κατ’ αρχάς. Βεβαίως το Ιράν, η Ρωσία, η Κίνα».

«Υπάρχει μια νίκη για το βαθύ κράτος του Πακιστάν, που έχει στηρίξει τους Ταλιμπάν όλο το προηγούμενο διάστημα» τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης. Υπογράμμισε ότι «το Ιράν είναι σε μεγάλη επιφυλακή διότι είναι απέναντι στους Ταλιμπάν», ενώ η Κίνα ενισχύεται και βραχυπρόθεσμα είναι κερδισμένη, λόγω της υποχώρησης της Αμερικής.

Ο διεθνολόγος σημείωσε ότι ο άξονας Τουρκία – Πακιστάν – Κατάρ ενισχύεται.

Η Τουρκία, όπως είπε, έχει υπάρξει συνομιλητής των ακραίων τζιχαντιστών και στη Συρία και έχει πολύ στενές σχέσεις με το Πακιστάν που υπήρξε τροφοδότης των Ταλιμπάν.

Υπενθύμισε ότι η διεθνής εκπροσώπηση των Ταλιμπάν είναι το Κατάρ.

Ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε ότι οι συνεργάτες των Αμερικανών προσπαθούν να διαφύγουν και κατευθύνονται μέσω κεντρικής Ασίας προς τη Δύση και θα φτάσουν προς τα ανατολικά μας σύνορα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος