Χαμηλοί τόνοι από Αθήνα και Άγκυρα με το βλέμμα στην 14η Ιουνίου (video)

Στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ως ένα μικρό αλλά σημαντικό πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προκειμένου να αποφευχθεί ακόμα ένα ταραγμένο καλοκαίρι όπως το περσινό στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, αποτιμά η Αθήνα την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Στη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν σε έναν περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, καθώς και στην αμοιβαία αναγνώριση εμβολίων και πιστοποιητικών Covid-19, για τις ανάγκες της τόνωσης του τουρισμού στις δύο χώρες.

«Υπήρξε ένας ειλικρινής διάλογος για όλα τα θέματα. Η βούληση της ελληνικής πλευράς είναι για αποκλιμάκωση και πρόοδο στις διμερείς σχέσεις. Τα 25 σημεία της ατζέντας που έχουν συμφωνηθεί είναι προς αυτήν την κατεύθυνση» δήλωσε στο OPEN η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Σημείο καμπής για τις περαιτέρω εξελίξεις θα είναι η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου και θα φανεί αν η Τουρκία προσέρχεται στο τραπέζι με ειλικρινή πολιτική βούληση.

«Είναι κομβικής σημασίας η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν. Όταν κλείσουν οι πόρτες και κοιταχθούν οι δύο ηγέτες στα μάτια θα φανούν πολλά» δήλωσε ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η διάθεση συνεννόησης διαφάνηκε ήδη από την σχεδόν υποτονική παρουσία Τσαβούσογλου στη Θράκη, παρόλα αυτά οι αποστάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε σειρά ζητημάτων παραμένουν σημαντικές.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά, ιδιαίτερα σοβαρά, θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, εμείς και η Τουρκία» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανάρτησή του στο Twitter για την επίσκεψή του στην Αθήνα, τόνισε ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Στο τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου η ελληνική πλευρά έθεσε στους Τούρκους όλα τα καίρια ζητήματα, ξεκινώντας από την απαράδεκτη εμμονή της Άγκυρας στο casus belli, τις παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την ανυπόστατη ρητορική περί της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Κριτική στην κυβερνητική εξωτερική πολιτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας την ανάγκη να προετοιμαστεί σωστά η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Πώς αποτιμά η Αθήνα την επίσκεψη Τσαβούσογλου

Η Ελλάδα και η Τουρκία επιχειρούν την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις κόκκινες γραμμές που έθεσε η Αθήνα στην τουρκική πλευρά. Πρόκειται για ένα πρώτο θετικό βήμα. Η Αθήνα αποτιμά τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτιμάται ως πολύ σημαντική, καθώς θα δείξει και τις αληθινές προθέσεις της Άγκυρας. Η Αθήνα, με κάθε τρόπο, διαμηνύει ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο, με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο.

Τα σχόλια του τουρκικού Τύπου

Για νέο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μιλάει σήμερα ο τουρκικός Τύπος που είδε στο σύνολό του, πολύ θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα.

Η είδηση για την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών από τις δυο χώρες μεταδόθηκε ως έκτακτη είδηση από τα τουρκικά δίκτυα και προβάλλεται σήμερα στις έντυπες εκδόσεις των εφημερίδων.

«’Ανοιξαν οι πύλες με την Ελλάδα» γράφει η Χουριέτ, μια είδηση που χαροποιεί ιδιαίτερα τους Τούρκους τουρίστες δεδομένου ότι το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε μέτρα χαλάρωσης για την πανδημία. Την παράσταση έκλεψε ο διπλός εναγκαλισμός των Δένδια-Τσαβούσογλου για τον οποίο ο τουρκικός Τύπος βρίσκει ευφάνταστους πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Αγκαλιά στην Αθήνα», ή « Διπλωματία της Αγκαλιάς».

Παρά το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά τη συνάντηση των δυο υπουργών αλλά και κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι τούρκοι δημοσιογράφοι παραπονιούνται για αρνητική κάλυψη της παρουσίας τους στην Ελλάδα, καθώς – όπως γράφουν- δεν ήταν «στρατιά δημοσιογράφων» και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν είχε έλθει για να πάρει τη ρεβάνς μετά την συνέντευξη Τύπου της 15ης Απριλίου, όπως ανέμεναν τα ελληνικά ΜΜΕ.

Παρά τα 25 μέτρα που συμφωνήθηκαν, κυρίως χαμηλής διπλωματίας, όλοι επισημαίνουν ότι στην Αθήνα έγινε η προετοιμασία για την κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, που όλοι αναμένουν ότι θα δείξει πού θα κινηθούν οι διμερείς σχέσεις.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Κατερίνα Φρύσσα

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος