Αυστηρό μήνυμα Αθήνας σε Άγκυρα για διατήρηση ήπιου κλίματος (video)

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για διατήρηση ήπιου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών στέλνει η Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και να εκμεταλλευτεί τις προοπτικές που προσφέρει η θετική ατζέντα της Ευρωπαϊκής.

Τη σταθερή θέση ότι βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία είναι η διαρκής αποχή από επιθετικές-προκλητικές ενέργειες και ότι μόνο «επίδικο» αποτελεί η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών επαναλαμβάνει η Αθήνα.

«Και προφανώς μία από τις προϋποθέσεις είναι να μην παράγει η Τουρκία ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος και της Ελλάδος και της Κύπρου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Star.

Παρά τις θετικές προθέσεις της Αθήνας, το Τουρκικό ΥΠΕΞ εξακολουθεί τις παρελκυστικές κινήσεις και τώρα δήθεν διαμαρτύρεται για δηλώσεις του ΑΝΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτη, που ανέφερε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η Τουρκία βρίσκεται σε περιδίνηση και διέρχεται βαθιά κρίση.

«Καταδικάζουμε έντονα τις ανήθικες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι, οι οποίες δεν συνάδουν με την πολιτική και διπλωματική πρακτική, σχετικά με τη χώρα μας και τον πρόεδρό μας» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι «επιθετικές δηλώσεις από την άλλη πλευρά και γίνονται αρκετές τελευταία προφανώς δεν βοηθούν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης».

Οι όροι με τους οποίους Ελλάδα και Τουρκία οδηγήθηκαν στο παρελθόν να επιλύσουν την μόνη χωρική διαφορά τους, όπως αυτή ανέκυψε με βάση ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις απασχολεί τον δημόσιο διάλογο στην χώρα. Δύο πρώην πρωθυπουργοί οι Κώστας Καραμανλής και Κώστας Σημίτης σε ένα ιδιότυπο debate επανέλαβαν τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους. Ο κ. Καραμανλής με δήλωσή του απάντησε σε άρθρο του Κ. Σημίτη.

«Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες “γκρίζες ζώνες”. Φρόντιζε να συμπεριληφθούν αντίστοιχες προβλέψεις στα επίσημα Ευρωπαϊκά κείμενα. Δεν έχει ξανασυμβεί κράτος, και μάλιστα Ευρωπαϊκό, να ζητά από όλον τον κόσμο να θέσει τρίτο κράτος σε δικαστική αμφισβήτηση την εδαφική του ακεραιότητα!».

Στη δήλωση-απάντηση Καραμανλή επανήλθε ο Κώστας  Σημίτης.

«Την περίοδο της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, η κυβέρνησή μου αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία της επιθυμίας της Τουρκίας για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αφ’ ενός λύσαμε το πολύπλοκο θέμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου και αφ’ ετέρου χαράξαμε έναν οδικό χάρτη επίλυσης των ελληνοτουρκικών».

Πέραν του debate για τα μείζονα εθνικά θέματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν την διαρκή αναβάθμισή τους με διεύρυνση των συνεργασιών. Εκατό μαχητικά αεροσκάφη από οκτώ χώρες συμμετέχουν στην ευρείας κλίμακας πολυεθνική άσκηση “Ηνίοχος 2021” της Ελληνικής ΠΑ.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος