ertnews.gr

Αρμακόλας: H Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας και χτίζει σχέση εμπιστοσύνης με την ΠΓΔΜ (audio)

22/01 14:14
Αρμακόλας: H Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας και χτίζει σχέση εμπιστοσύνης με την ΠΓΔΜ (audio)

Η συμφωνία των Πρεσπών λύνει πολλά από τα ανοιχτά ζητήματα περισσότερα από όσα ήλπιζε κανείς έχοντας την συνολική εικόνα της σχετικής διαπραγμάτευσης τα τελευταία 20 χρόνια υποστήριξε ο κ. Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Συνέντευξη Α Μέρος:

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” (11-12) με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη ο κ. Αρμακόλας σημείωσε ότι τα όποια προβλήματα παραμένουν άλυτα θα μπορέσουν να επιλυθούν μέσα από τα εργαλεία που εγκαθιδρύει η συγκεκριμένη συμφωνία και από την ίδια τη ενταξιακή διαδικασία της γείτονας χώρας στου δυτικούς θεσμούς και δη στην ΕΕ. Επομένως η συμφωνία αυτή αποτελεί μία καλή βάση συνεργασίας των δύο χωρών από την οποία θα επωφεληθεί και η χώρα μας αλλά και η γείτονα χώρα καθώς αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο.

Συνέντευξη Β Μέρος:

Επιπλέον ο κ. Αρμακόλας σημειώνει ότι πολλοί κάνουν κριτική και ζητούν ιδανικές καταστάσεις και ξεχνούν ότι η εθνική θέση της Ελλάδας διαπραγματευτικά τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ως προς το θέμα της γλώσσας ο κ. Αρμακόλας επεσήμανε ότι ιδανικά δεν θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε τη γλώσσα αλλά ήδη η Ελλάδα εδώ και χρόνια το είχε το θέμα στην διαπραγματευτική φαρέτρα. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι δεν διαπραγματευτήκαμε από παρθενογένεση υπάρχει μία μακρά πορεία διαπραγματεύσεων και υπό τις συνθήκες αυτές η ελληνική πλευρά πέτυχε πολλά.

Ως προς την μακεδονική εθνότητα ο κ. Αρμακόλας σημειώνει ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και πρόκειται για την ιθαγένεια. Αναφορικά με τη μακεδονική γλώσσα ο κ. Αρμακόλας επεσήμανε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αλλά πλέον διεθνώς ακόμα και επιστημονικά σε επίπεδο γλωσσολόγων έχουν καταφέρει όλο αυτό το διάστημα να αναγνωριστεί η γλώσσα τους ως μακεδονική. Τέλος ο κ. Αρμακόλας υπενθύμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια η ενδιάμεση κατάσταση που είχε παγιωθεί επέτρεψε στους γείτονες μία σταδιακή τελικά μονοπώληση του όρου Μακεδονία, μας αφαίρεσε εργαλεία επιρροής όταν μάλιστα ο Γκρουέφσκι έφτασε σε ακραίες κινήσεις εξαρχαϊσμού, ενώ την ίδια στιγμή αποδυνάμωνε συνεχώς την διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version