ertnews.gr

Η Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής (video)

18/11 09:36
Η Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής (video)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ξεκίνησε το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση επί της αρχής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων επί της αρχής επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων, τις οποίες εισηγείται η Επιτροπή Αναθεώρησης. Τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες, η συζήτηση θα γίνει επί των αναθεωρητέων άρθρων.

Ο νέος συνταγματικός χάρτης θα αποτυπωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου με τις ψηφοφορίες που θα γίνουν επί των αναθεωρητέων διατάξεων. Θα έχουν προηγηθεί όλη την εβδομάδα 18-22 Νοεμβρίου πέντε ολοήμερες συνεδριάσεις στις οποίες θα συζητηθούν οι προτάσεις που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Αναθεώρησης για το Σύνταγμα.

Πρόκειται για την τέταρτη απόπειρα αλλαγής του καταστατικού χάρτη της χώρας όπως διατυπώθηκε το 1975 όταν ψηφίστηκε το Σύνταγμα της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Επίμαχες θεωρούνται οι διατάξεις για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε κάλπες, η αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού.

Στους συμβιβασμούς που έπρεπε να γίνουν για τη σύνθεση αντικρουόμενων απόψεων και την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και τη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου Συντάγματος, επικεντρώθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, χαρακτηρίζοντας τον συμβιβασμό ως το ιδεώδες της Δημοκρατίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για απόπειρα συνταγματοποίησης του φιλελευθερισμού και αποδόμησης του κοινωνικού κράτους από την κυβέρνηση.

-Στην άποψη ότι η συνταγματική αναθεώρηση έπρεπε να ανασταλεί και να εκκινήσει από την αρχή, προκειμένου να προωθηθούν πιο γενναίες αλλαγές που θα αφορούν τους πολίτες και οι οποίες ματαιώθηκαν λόγω ιδεοληψιών στην προτείνουσα Βουλή, επέμεινε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος.

-Θέλετε ένα πιο αυταρχικό Σύνταγμα που θα θωρακίζει καλύτερα την εξουσία του κεφαλαίου, σημείωσε ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ.

Να αποφευχθούν οι λαϊκισμοί και η στείρα αντιπαράθεση από τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ζήτησε ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση, ενώ η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου τόνισε ότι παρά τη νηφαλιότητα δεν επετεύχθησαν ευρύτερες συναινέσεις.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version