ertnews.gr

ΠΓΔΜ: Συνάντηση Ν. Κοτζιά με τον ΥΠΕΞ Νίκολα Πόποσκι

24/06 19:25
ΠΓΔΜ: Συνάντηση Ν. Κοτζιά με τον ΥΠΕΞ Νίκολα Πόποσκι

epa04816479 Greek Minister of Foreign Affair Nikos Kotzias (R) is accompanied by his Macedonian counterpart Nikola Popovski (L) as they leave from a news conference following their meeting in Skopje, capital of the Former Yugoslav Republic of Macedonia, 24 June 2015. Nikos Kotzias arrived in Skopje for a one-day working visit. EPA/NAKE BATEC

Με έντεκα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας καιΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Πόποσκι ανοίγει ο δρόμος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόκειται για μέτρα που αφορούν τη συνεργασία στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης αλλά και της αποκατάστασης των πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

Για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με εργαλείο την συνεργασία σε πολλούς τομείς, που θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά και στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, μίλησαν οι δύο υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την εποικοδομητική συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Μια συνάντηση, η τέταρτη ανάμεσα στους δύο υπουργούς, που διεξήχθη μέσα σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μπορεί να μετακινήσουν ακόμη και βουνά είπε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όλα τα μέσα και την πείρα που διαθέτει στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της ΠΓΔΜ.

«Το σημερινό συμπέρασμα» είπε ο κ. Πόποσκι «είναι ότι κάνουμε ένα νέο βήμα για αμοιβαία ενεργή προσέγγιση πρακτικής συνεργασίας» τονίζοντας ότι ο αδύναμος κρίκος στις διμερείς μας σχέσεις ήταν επί δεκαετίες η ανεπαρκής εμπιστοσύνη ιδιαίτερα σε πολιτικό επίπεδο, ενώ ο ισχυρότερος κρίκος ήταν το ενδιαφέρον και το κίνητρο πολιτών, επιχειρήσεων και κοινωνιών να συνδέονται και να συνεργάζονται».

Τα ΜΟΕ, επισήμανε ο κ. Πόποσκι «θα συνεισφέρουν στην υπέρβαση των διαφορών στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών και σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version