«Παραλύει» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας – Ποιοι απεργούν (vid)

Σε απεργιακό κλοιό την Πέμπτη η χώρα, καθώς δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία. Αντιδρώντας στις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και στις πολιτικές λιτότητας του μνημονίου -με αιχμή το ασφαλιστικό- ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

«Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα. Όλοι και όλες μαζί αρκεί να το πιστέψουμε. Αρκεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να επιλέξουμε τι είδους ασφάλεια θέλουμε. Κοινωνική ασφάλεια ή ασφάλεια του καναπέ;» υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.

«Η υπερψήφιση του τρίτου Μνημονίου, με μεγάλη μάλιστα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ήρθε να επιβεβαιώσει τα εφιαλτικότερα σενάρια για το μέλλον των εργαζόμενων και των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων», αναφέρει, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Για αύριο Πέμπτη, απεργούν:

  • Το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ)
  • Οι εργαζόμενοι σε υπουργεία, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία
  • Οι εργαζόμενοι στους δήμους και τις πολεοδομίες
  • Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες
  • Οι φύλακες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Επίσης, απεργούν οι φαρμακοποιοί, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι αυτοαπασχολούμενοι (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), και οι δημοσιογράφοι.

Όσον αφορά τα ΜΜΕ, δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης έως και τις 6:00 το πρωί της Παρασκευής. Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το απεργιακό δελτίο. Επιπλέον, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν δικαίωμα προβολής δύο δεκάλεπτων δελτίων ειδήσεων, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις.

Μετ’ εμποδίων θα πραγματοποιούνται και οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα μείνουν οι συρμοί του Μετρό και του Προαστιακού, καθώς και τα τρένα του ΟΣΕ.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9:00 έως τις 21:00, ενώ ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ θα λειτουργήσουν από τις 10:00 έως τις 16:00.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, ενώ, ακυρώσεις πτήσεων θα υπάρξουν λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας των εργαζόμενων στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (8:00-12:00)

Αναφορικά με την Aegean, οι επιβάτες μπορούν να επισκέπτονται το site της Aegean www.aegeanair.com ή να καλούν στα τηλέφωνα 801 11 20000 (από σταθερό) ή 210 6261000 (από κινητό).

Σχετικά με τις πτήσεις της Οlympic Air, οι επιβάτες μπορούν να επισκέπτονται το site της Olympic www.olympicair.com ή να καλούν στα τηλέφωνα: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

Στην 24ωρη γενική απεργία συμμετέχουν και οι έμποροι.

Το ραντεβού των συνδικάτων έχει δοθεί για τις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στις 10:30 στην Ομόνοια, ενώ συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Συμβολικές καταλήψεις στα κεντρικά κτίρια των ασφαλιστικών ταμείων στην Αθήνα πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της συμμετοχής στην αυριανή απεργία.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Σαΐτας

Σχετική είδηση: «Λουκέτο» σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Πέμπτη 12/11 – Ποιοι απεργούν – Ακυρώσεις πτήσεων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος