ertnews.gr

Παγκόσμια ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου η 26η Νοεμβρίου – Εκδηλώσεις σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές ανά την Ελλάδα

26/11 12:37
Παγκόσμια ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου η 26η Νοεμβρίου – Εκδηλώσεις σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές ανά την Ελλάδα

Στον απόηχο του σημερινού εορτασμού της «Μαύρης Παρασκευής, γνωστής και ως Black Friday» που αφιερώνεται στον καταναλωτισμό, η Unesco και η Διεθνής Επιτροπή Ελιάς, ανακήρυξαν την 26η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιόλαδου προκειμένου να ενισχύσουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Mε ανακοίνωσή του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, που ιδρύθηκε το 1959 και συνενώνει τις χώρες που παράγουν το 94% του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς, επισημαίνει πως φέτος, οι χώρες – µέλη του θα γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιόλαδου, µε το κοινό μήνυμα: Επιλέγουμε την ελιά για να προστατεύσουμε τον πλανήτη και την υγεία µας!

Σημαντική πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική η σημασία της ελαιοκαλλιέργειας

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που ενσωματώνει, προκειμένου ο κόσμος να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.

Το ελαιόδεντρο, το ευλογημένο αυτό δέντρο, έχει τις ρίζες του στη Μεσόγειο και αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας.

Διαδεδομένο πλέον και στις πέντε ηπείρους, συμβάλλει σε πολλές χώρες στη βιώσιμή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους και στη διατήρηση των φυσικών τους πόρων.

Παγκόσμια ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου η 26η Νοεμβρίου – Εκδηλώσεις σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές ανά την Ελλάδα

Ως παράγοντας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η ελαιοκαλλιέργεια έχει θετικό ισοζύγιο άνθρακα, καθώς, κατά τον κύκλο ανάπτυξής του, το ελαιόδεντρο απορροφά περισσότερο CO2 συγκριτικά µε τα αέρια θερμοκηπίου που εκλύονται κατά την διαδικασία παραγωγής του παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, έχοντας αποδεδειγμένη θρεπτική αξία για την
υγεία του ανθρώπου και όντας βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής,
προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων, ανοίγοντας τους ορίζοντες για
απεριόριστες γαστρονομικές δυνατότητες, οι οποίες αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο από τους πιο φημισμένους σεφ ανά τον κόσμο.

Ευρέως αναγνωρισμένες είναι επίσης και θεραπευτικές ιδιότητες των παραγώγων της στην πρόληψη αρκετών ασθενειών.

Στην Καλαμάτα γιορτάζουν σήμερα

Τα εστιατόρια, οι ταβέρνες αλλά και αρκετά μπαρ στην ελαιοπαραγωγική πόλη της Καλαμάτας θα σερβίρουν παρασκευές από ελιά σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς.

Αυτό ανακοινώνει ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ) και συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία του πολιτιστικού οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», επισημαίνει πως «αρκετές ταβέρνες ως καλωσόρισμα θα έχουν καψαλισμένο ψωμί με φρέσκο λάδι εσοδείας 2021. Εστιατόρια θα δημιουργήσουν μενού ή πιάτα με βάση τον τοπικό μας θησαυρό».

9η Γιορτή Ελιάς και Ελαιολάδου στο Κρανίδι

Η ελιά και το ελαιόλαδο θα είναι οι πρωταγωνιστές, στη τριήμερη γιορτή που διοργανώνουν στις 26-27 και 28 Νοεμβρίου, στο Κρανίδι, ο Δήμος Ερμιονίδας και η Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου.

Οι εκδηλώσεις της 9ης Γιορτής Ελαιόλαδου και Ελιάς, περιλαμβάνουν, ομιλίες για το ελαιόλαδο, εκθέσεις, εκδηλώσεις γαστρονομίας, μουσική και χορός από μικρούς και μεγάλους καλλιτέχνες.

  • Tην Παρασκευή (26 Noεμβρίου), μαθητές τμημάτων των δύο Δημοτικών Σχολείων του Κρανιδίου θα επισκεφθούν ελαιοτριβεία. Σκοπός είναι να παρακολουθήσουν τα παιδιά από κοντά την διαδικασία, από την στιγμή που φθάνουν οι ελιές στο λιοτρίβι μέχρι να παραχθεί το ελαιόλαδο.
  • Το Σάββατο (27 Νοεμβρίου) νωρίς το απόγευμα, «Αναζητώντας την χρυσή ελιά στο Κρανίδι» οι μικροί φίλοι που συμμετέχουν, ανακαλύπτουν τις γειτονιές της πόλης μας, μαθαίνουν πως καλλιεργείται η ελιά, πως οι κάτοικοι χρησιμοποιούν και αποθηκεύουν το λάδι και τις ελιές.
  • Το Σάββατο (27 Νοεμβρίου) στις 18.30, η Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, μας προσκαλεί στην μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Μπήκαν οι κλέφτες στο χορό να ρίξουν το λιθάρι», στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Συμμετέχει ο Παναγιώτης Λάλεζας με την ορχήστρα του.
  • Την Κυριακή (28 Νοεμβρίου), στην πλατεία Κύπρου, στις 10.30 θα γίνει η έναρξη της Έκθεσης προϊόντων, γεύσεων και καλλιτεχνημάτων με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version