Οικονομικά μέτρα και νέα καραντίνα σε Δήμους στη Δυτική Μακεδονία

του Μάκη Νασιάδη

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και βουλευτές από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Στην τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

Αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων». Συγκεκριμένα, όσον αφορά την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπως τόνισε «έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα μέτρα συνολικού ύψους άνω των 283 εκατ. ευρώ».

Στο «βαθύ κόκκινο» οι Δήμοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και η Γαλατινή

Στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) μπαίνουν από το Σάββατο 20 Μαρτίου 2020 στις 6 το πρωί μέχρι τις 29 Μαρτίου, οι Δήμοι Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, όπως επίσης και το Δημοτικό Διαμέρισμα της Γαλατινής του Δήμου Βοΐου Κοζάνης, λόγω των αυξημένων μολύνσεων του SARS-COV 2, που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η απόφαση αυτή, που πάρθηκε από την ομάδα των ειδικών ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, γιατί όπως ανέφερε οι Δήμοι Καστοριάς και Άργους Ορεστικού της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς «έχουν πλέον 102 και 29 ενεργά κρούσματα» αντίστοιχα «όταν στις 8 Μαρτίου είχαν 41 και 9 ενεργά κρούσματα» αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά το Δημοτικό Διαμέρισμα της Γαλατινής τα rapid test της 19/3 έδειξαν εκτεταμένες μολύνσεις του SARS-COV 2, καθώς το 15,7% ήταν θετικά (22 από τα 140). Έτσι οι ενεργές μολύνσεις στη μικρή αυτή κωμόπολη έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω και περιστατικών προηγούμενων ημερών.

Μετά και τις 71 νέες μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας οι ενεργές μολύνσεις του 14ημέρου ανήλθαν πλέον στις 698, εκ των οποίων οι 453 καταγράφονται στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, όπου ο αντίστοιχος δείκτης σε αναλογία 100.000 κατοίκων ανέβηκε στο 302, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς οι ενεργές μολύνσεις ανήλθαν στις 160 και ο Δείκτης στο 318.

Στο κόκκινο πλέον βρίσκεται και η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, όπου οι ενεργές μολύνσεις του 14ημέρου ανέρχονται στις 48 και ο Δείκτης σε αναλογία 100.000 κατοίκων στο 151, ενώ πέρασε στην πορτοκαλί ζώνη η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, όπου οι αντίστοιχες ενεργές μολύνσεις ανέρχονται στις 37 και ο Δείκτης στο 72.

Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της 19/3 στο Υπουργείο Υγείας, όπου έκανε λόγο για αυξητικές τάσεις στη Δυτική Μακεδονία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος