Οι απαντήσεις του Ν. Χαρδαλιά για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εναέριων μέσων

Αναλυτικές εξηγήσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι είχαν στη διάθεσή τους 74 μέσα, 73 μετά την πτώση του PZL στη Ζάκυνθο. Από αυτά τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα αφορούν σε εναέρια κέντρα συντονιστικά σε μεταφοράς προσωπικού που συνδράμουν κι αυτά στη διαδικασία την επιχειρησιακή της πυροσβεστικής αλλά δεν είναι πυρόσβεσης. Ακόμη, από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις, από αυτά τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν σε περιφερειακές βάσεις- η χώρα έχει 25 περιφερειακές βάσεις-.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι ουσιαστικά 20 από αυτά ουσιαστικά είναι στον αέρα. Συγκεκριμένα είπε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα PZL στη Ζάκυνθο, στη Κεφαλονιά, στην Κέρκυρα, στην Καβάλα που είναι στα ακριτικά μας σημεία είναι 20 περιφερειακά, σε 12 βάσεις και παραμένουν εκεί για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προφυλάξουν με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ένα νέο μέτωπο, νέα πυρκαγιά σε αυτές τις περιοχές. Από τα 40 που απομένουν δεν πετάνε και τα 40 μαζί πετάνε σχεδόν τα μισά από αυτά και τα υπόλοιπα όλα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά, για να έχουμε συνέχεια στις ρίψεις. Ουσιαστικά, 20 απ’ αυτά είναι στον αέρα».

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε μια εικόνα της Εύβοιας από το συντονιστικό εναέριο μέσο και ανέφερε ότι «υπάρχει τεράστιο πέπλο καπνού που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών», ενώ προσέθεσε ότι «όταν βρεθεί δίοδος, περνάμε μέσα ελικόπτερα». Ακόμη επισήμανε ότι προχθές από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι.

Οι απαντήσεις του Ν. Χαρδαλιά για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εναέριων μέσων
Συνέντευξη τύπου του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για τις πυρκαγιές, Τρίτη 10 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

«Είναι πολύ επικίνδυνο με τους κάδους με τα υψηλής τάσης καλώδια και τους πυλώνες στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι μας. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρές αναταράξεις που δημιουργούνται στην περιοχή της φωτιάς, η φωτιά δημιουργεί ένα μικροκλίμα, για να πετάξουν τα εναέρια χρειάζονται να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις, πως θα προσεγγίσουν, πως θα ρίξουν, πως θα φύγουν. Αν δεν πληρείται έστω μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι εφικτό να πετάξουν», υπογράμμισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος