Οδοιπορικό της ΕΡΤ στην πυρόπληκτη Εύβοια

Περισσότερα από μισό εκατομμύρια στρέμματα έγιναν στάχτη στην άλλοτε καταπράσινη βόρεια Εύβοια. Η καμένη έκταση πλησιάζει την έκταση ολόκληρης της Κέρκυρας. Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε ένα σεληνιακό τοπίο, εκεί όπου υπήρχαν αιωνόβια πεύκα. Καλλιέργειες καταστράφηκαν, περιουσίες χάθηκαν και η ζωή στα καμμένα πρέπει να ξαναρχίσει κυριολεκτικά από το μηδέν.

Η φωτιά στη βόρεια Εύβοια άφησε πίσω της καταστροφή… Άφησε όμως και ανθρώπους αποφασισμένους να πολεμήσουν για να ξαναδώσουν ζωή στα χωριά τους, στα σπίτια τους.

Στάχτες και αποκαΐδια άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια με την καμένη έκταση στην Κοκκινομηλιά να φτάνει σε ποσοστό 100%.

«Έχουν περάσει πολιτικοί μηχανικοί του υπουργείου και έχω πληροφορίες ότι σε κάποιους μπήκαν κάποια χρήματα. (…) Θα ξαναφτιάξουμε το ξωκλήσι μας , θα ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας, θα ξαναφτιάξουμε το χωριό μας» δήλωσε η πρόεδρος της κοινότητας Κοκκινομηλιάς, Κυριακή Καραβά.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κοκκινομηλιά έφτασε και στον ιερό ναό Αγίων Ταξιαρχών με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Με πανό και συνθήματα κάτοικοι αλλά και επαγγελματίες των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Tην ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ακόμα καταβολή αποζημίωσης στους πολίτες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και έχουν κάνει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Ήδη 528 δικαιούχοι έχουν δει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα ποσά που δικαιούνται, συνολικού ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Την κριτική της αντιπολίτευσης στηλίτευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Έκανε λόγο για κούφια κριτική που γίνεται για το επιτελικό κράτος. «Το κράτος πάλεψε, δεν αναλώθηκε σε επικοινωνιακά παιχνίδια» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε να απαντήσει η κυβέρνηση αν ισχύει ρεπορτάζ εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο απειλούνται με ΕΔΕ πυροσβέστες που μίλησαν για κακή κατάσταση του εξοπλισμού τους και ανύπαρκτο συντονισμό στη φωτιά στη βόρεια Εύβοια.

«Επιβεβαιώνει ότι το επιτελικό κράτος χρησιμοποιεί την προπαγάνδα και όλα τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να στρεβλώσει και να κρύψει την αλήθεια και όσα δραματικά βιώνει ο ελληνικός λαός» σχολίασε ο Χρ. Σπίρτζης.

«Η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων στη διαχείριση των πυρκαγιών. Ελλιπής πρόληψη, κατάσβεση με προβλήματα, απόδοση ευθύνης μόνο στα λόγια» ανέφερε στο Twitter o εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Στο συλλαλητήριο, στον κόμβο Στροφυλιάς για τα πυρόπληκτα χωριά έδωσε το παρών ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αυτό το έγκλημα, για το οποίο ευθύνονται διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο, δεν πρέπει να παραγραφεί. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Χρειάζεται λαϊκή ενότητα, οργάνωση, λαϊκός αγώνας, για να αποκατασταθούν όλοι οι πυρόπληκτοι» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Η Ελληνική Λύση ανέφερε ότι «θα σταθεί δίπλα στους ηρωικούς πυροσβέστες που με κίνδυνο της ζωής τους αναπλήρωσαν το ανίκανο κράτος. Όποιος διανοηθεί να στραφεί εναντίον τους, θα μας βρει απέναντι».

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι οι καταβολες των αποζημιώσεων να γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, με την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη, Δήμητρα Σέκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος