Ο καιρός με την Αναστασία Τυράσκη: Ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια

Η «ψυχρή λίμνη», το σύστημα που προκάλεσε τις καταστροφικές βροχοπτώσεις στη Γερμανία και το Βέλγιο τις προηγούμενες ημέρες, έχει πλέον κινηθεί νοτιοανατολικά και επηρεάζει με αρκετά ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Ιταλία, την Αυστρία και τα δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη. Στις περιοχές που επηρεάζονται ανήκει και η χώρα μας, με καταιγίδες τοπικά ισχυρές και χαλαζοπτώσεις να εκδηλώνονται στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ προβλέπεται να επηρεαστούν και οι Σποράδες και η κεντρική Στερεά.

Η αστάθεια αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει λίγο και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν κατά μέσο όρο τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου. Προς το τέλος της εβδομάδας προβλέπεται να ενισχυθεί το μελτέμι, φτάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο.

Τη Δευτέρα στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται ηλιοφάνεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός, με τοπικές νεφώσεις και βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, τοπικά ισχυρές μέχρι το απόγευμα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανώς τα ορεινά της Ηπείρου, όπου αναμένονται και χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο νότιοι νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει τους 34 με 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι έως 5 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα και τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη στα Δωδεκάνησα προβλέπεται ηλιοφάνεια. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, με νεφώσεις κατά διαστήματα και πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά τις θερμές ώρες της ημέρας, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί και στο Αιγαίο νότιοι νοτιοδυτικοί, έως 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα.

Αναστασία Τυράσκη, Φυσικός – Μετεωρολόγος ΕΜΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος