Ο δικηγόρος των 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης Αλ. Αδαμίδης στην ΕΡΑ σπορ (audio)

Ο δικηγόρος των 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής που κατήγγειλαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις, σωματική και ψυχολογική βία, Αλέξανδρος Αδαμίδης, μίλησε στην ΕΡΑ σπορ και την “Τελευταία Σελίδα” με τον Δημήτρη Μαλισιώβα και τον Φάνη Σκύφτα για το θέμα που έχει σοκάρει. Ο κ. Αδαμίδης ανέφερε ότι οι καταγγέλλοντες είναι αθλητές υψηλού επιπέδου που άφησαν την ψυχή τους στο ταπί. Αποκάλυψε ότι τον έχουν προσεγγίσει αθλήτριες με ανάλογες καταγγελίες από Βέλγιο και Ολλανδία, αναφερόμενος στη διεθνή διάσταση του θέματος. Διαβεβαίωσε ότι οι αθλητές σύντομα θα μιλήσουν με ονόματα και ημερομηνίες για τα συμβάντα, ενώ σημείωσες πως υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι γονείς είχαν καταγγείλει τέτοιου είδους θέματα στο παρελθόν στην ομοσπονδία.

Πώς ξεκίνησε η καταγγελία: Έγινε για να μην υπάρξει καμία πιθανότητα να θαφτεί. Αθλητές και αθλήτριες που δεν είναι σήμερα ενεργοί. Είναι αθλητές που είχαν επιτυχίες σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Όταν έχουν συμβεί αυτά τα σοκαριστικά γεγονότα σε μια παιδική ψυχή, τη στιγματίζουν σε όλη της τη ζωή. Είναι 20 αθλήτριες και 2 αθλητές. Από αυτούς σήμερα ελάχιστοι ασχολούνται με τον αθλητισμό. Σημειώστε ότι αυτά τα συμβάντα που έζησαν τους έχουν απωθήσει από τον αθλητισμό. Έχουν αφήσει τις ψυχές τους στα ταπί, στα αποδυτήρια και τους διαδρόμους των κλειστών γυμναστηρίων. Αποφάσισαν, λοιπόν, να δημοσιοποιήσουν αυτά που έχουν υποστεί μετά την ώθηση που έχουν δώσει σε όλους οι καταγγελίες της κυρίας Μπεκατώρου. Αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 15-160 αθλητές έχουν φτιάξει ένα γκρουπ. Μια αθλήτρια ανέφερε ένα τέτοιο συμβάν και στη συνέχεια υπήρξε ένας χείμαρρος με άλλα που κατέγραφαν αθλητές και αθλήτριες. Έτσι διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά κάτι που συνέβαινε κατά κόρον από το 1985 μέχρι το 2010.

Περί παραγραφής αδικημάτων: Το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων ήταν ένα θέμα που το συζητήσαμε από την πρώτη στιγμή με τα παιδιά που ήρθαν. Υπάρχουν δυο πτυχές του θέματος. Η μια είναι η ποινική και η άλλη είναι η κοινωνική και ηθική. Η ποινική ναι… τα περισσότερα, όχι όλα, είναι παραγραμμένα. Δεν μπορούν να διωχθούν οι δράστες τους. Υπάρχουν όμως οι άλλες πλευρές, η ηθική και η κοινωνική. Και η αθλητική, η οποία δεν παραγράφεται. Τα παιδιά αυτά θα κληθούν πολύ σύντομα κι από την ομοσπονδία, κι από τον αθλητικό δικαστή και από την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος της Ολυμπιακής Επιτροπής. Θα πουν ονόματα και συμβάντα. Αυτά δεν παραγράφονται. Ποτέ! Εμείς, ευελπιστούμε κάποιος από τους καταγγελλόμενους να κάνει μήνυση ως θιγόμενος, για να του ασκήσουμε αντίθετη μήνυση ως ψευδή, για να ανοίξει ο φάκελος και να συζητηθεί το θέμα.

Έχει αυξηθεί ο αριθμός των καταγγελλόντων: Κάθε ώρα που έχει περάσει από τότε που έχω στείλει το θέμα στους αρμόδιους φορείς, στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αριθμός πλέον δεν είναι 22, είναι πολλοί περισσότεροι. Το θέμα δεν αφορά πλέον μόνο την ενόργανη. Αφορά και τη ρυθμική γυμναστική. Και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έχω γίνει δέκτης πριν από λίγο, και ακούγεται για πρώτη φορά εδώ στην ΕΡΑ σπορ, από αθλήτριες της Ολλανδίας και του Βελγίου που θέλουν να κάνουν προσφυγή εναντίον των δικών τους ομοσπονδιών της ενόργανης, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παρόμοια συμβάντα. Σημειώστε ότι υπάρχουν ήδη ομαδικές καταγγελίες στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ισπανία, στην ενόργανη γυμναστική πάντα. Θυμηθείτε την αυτοκτονία του ομοσπονδιακού προπονητή της ομάδας των ΗΠΑ μετά τις καταγγελίες των αθλητριών.

Το κίνητρο για την καταγγελία: Έχω παράκληση από τους αθλητές και τις αθλήτριες να πω ότι αυτές οι καταγγελίες δεν αφορούν όλους τους προπονητές και τις προπονήτριες. Δεν το κάνουν από κακεντρέχεια ή από έναν άλλο λόγο. Το κάνουν από μεγάλη αγάπη στο άθλημα. Δεν έχουν αξίωση να αποζημιωθούν. Αυτό που θέλουν είναι να υπάρξει ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής και αξιολόγησης προπονητών που ασχολούνται με μικρά παιδιά που κάνουν πρωταθλητισμό.

Για την άγνοια του θέματος από την ΕΓΟ: Δεν γνώριζαν τίποτα στην ομοσπονδία, ενώ πρόκειται για αθλητές τόσο υψηλού επιπέδου; Ο κ. Σταθόπουλος γραμματέας της ομοσπονδίας πριν γίνει πρόεδρος δεν γνώριζε τίποτα; Να σας πω ότι τα παιδιά είναι έτοιμα να πουν ονόματα, ημερομηνίες και λεπτομέρειες. Να σας πω ότι έχω γίνει δέκτης καταγγελιών και από γονείς που όχι μόνο έχουν να πουν πολλά. Έχουν και έγγραφα για να στείλουν, με τα οποία είχαν ενημερώσει κάποτε την ομοσπονδία. Ο κ. Αυγενάκης μου έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο γνωστοποίησε ότι στηρίζει την προσπάθεια, υπό την έννοια ότι θα διερευνήσει τις καταγγελίες σε βάθος. Το ίδιο συνέβη και από την Προεδρία της Δημοκρατίας και από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά αυτό το «δεν ήξερα», «δεν γνώριζα», «πέφτω από τα σύννεφα» επιτρέψτε μου να με θυμώνει. Ετοιμάζουμε το φάκελο με όλα τα στοιχεία για να τα καταθέσουμε. Κι από εκεί και πέρα θα λάμψει η αλήθεια. Στον αθλητισμό δεν υπάρχει παραγραφή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος