Με γοργούς ρυθμούς «τρέχουν» οι εμβολιασμοί – Στα όριά τους τα νοσοκομεία στην Αττική (video)

Δοκιμάζονται καθημερινά οι αντοχές γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από το τσουνάμι εισαγωγών ασθενών με Covid στα νοσοκομεία αναφοράς. Οι ελπίδες εναποτίθενται στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και ήδη το εμβόλιο της ΑstraZeneca πήρε το πράσινο φως και για τους άνω των 65 ετών.

Με γοργούς ρυθμούς “τρέχουν” οι εμβολιασμοί στη χώρα μας. Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου και ο εμβολιασμός των ηλικιών 70-74.

Υπολογίζεται ότι έως τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, συνολικά έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 1.120.000 άτομα, ποσοστό 7,12% του πληθυσμού.

Από τα 600.000 άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου, μόλις 1.000 άτομα νόσησαν (δηλαδή ποσοστό 0,17% ) και από 350.000 άτομα που έλαβαν και τη δεύτερη δόση εμβολίου μόλις 354 άτομα νόσησαν και όχι βαριά (δηλαδή ένας στους 1.000, ένα τοις χιλίοις).

Μέσα στο επόμενο 20ημερο η πλατφόρμα που υπάρχει σήμερα για το εμβόλιο της AstraZeneca θα ενοποιηθεί με την πλατφόρμα εμβολιασμών που γίνονται με Pfizer και Moderna, αφού η Επιτροπή έδωσε το «πράσινο» φως να γίνονται εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Επικαιροποιούμε τις συστάσεις (…) Το εμβόλιο της Astra Zeneca θα χορηγείται σε όλες τις ηλικίες» σημείωσε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μελέτες σε Σκωτία και Ηνωμένο Βασίλειο, έστω και μία δόση εμβολίου είναι αρκετή για να μειώσει πάνω από 80% τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σε ασφυκτική πίεση τα νοσοκομεία

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία προβλέπεται να είναι αυξημένες καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ περίπου 200 ασθενείς αναμένεται να διασωληνωθούν. Τη Δευτέρα καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων μέσα στο 2021.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.165 νέα κρούσματα κορονοϊού και 39 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ 477 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εντελώς οριακή, με 40-60 εισαγωγές ασθενών Covid σε κάθε εφημερία. Το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν στα νοσοκομεία 145 ασθενείς με κορονοϊό.

Στο 91% βρίσκεται η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής, ενώ στο 100% η πληρότητα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Γεννηματά”.

Τη Δευτέρα προστέθηκαν 30 κλίνες εντατικής στο ΚΑΤ.

Προβληματισμός επικρατεί για τις μεταλλάξεις. Ταχύτατα εξαπλώνεται η βρετανική μετάλλαξη σε όλη τη χώρα με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι προκαλεί νόσο 14 ημερών αντί για 8. Είναι κατά 50% πιο μεταδοτική και για το λόγο αυτό προσβάλλει άτομα νεότερης ηλικίας.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αθήνα και φέρουν συνδυασμό μεταλλάξεων, της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης.

Την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λέγοντας ότι η Αττική θα γίνει Μπέργκαμο.

“Ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές που παραμένουν covid free, την ώρα που ακυρώνονται εκατοντάδες χειρουργεία για άλλες νόσους με κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών” τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, όπως έκαναν όλο αυτό το διάστημα, παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, στο σωστό χρόνο, με ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο και με μόνο γνώμονα την υγεία των συμπολιτών μας. Την ώρα που δίνουμε όλοι μαζί ενωμένοι τη μάχη, ο κινδυνολογικός λαϊκισμός υπονομεύει την εθνική προσπάθεια” ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Μάριος Κωνσταντινίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος